Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, przygotowanie pierogów to prawdziwa sztuka. Ciasto musi być elastyczne, a farsz idealnie skomponowany. Przy najbliższej okazji polecamy wypróbować przepis na pierogi z dudkami, czyli płuckami. Do ich przygotowania najczęściej używa się płucek wieprzowych, ale sprawdzą się również wołowe. Danie jest szczególnie popularne na Śląsku i w Małopolsce.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Pierogi z dudkami - farsz. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania dania?
kilka osób pamięta o tym przepisie, a warto wiedzieć, iż jest to tradycyjne danie kuchni polskiej. Czego będziesz potrzebować do przygotowania smakowitych pierogów z dudkami? Farsz robimy z następujących składników:
500 g płucek wieprzowych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku suszonego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju roślinnego
Składniki na ciasto pierogowe:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
Jak zrobić pierogi z dudkami? Zacznij od przygotowania nadzienia
Przygotowanie dania zaczynamy od zrobienia farszu z płucek wieprzowych. Jak zrobić pierogi z dudkami? Poniżej szczegółowa instrukcja:
Płuca oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki
Wrzucamy do garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie zalewamy wodą i zagotowujemy
Gotujemy pod przykryciem do miękkości (godzina lub nieco dłużej)
Płucka odcedzamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa
Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszkli
Cebulę dodajemy do płucek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy
Na koniec wbijamy jajko, ponownie mieszamy farsz i odstawiamy do wystygnięcia
Pierogi z płuckami - przepis na ciasto. Z czym podawać danie?
W czasie studzenia farszu możemy przygotować ciasto na pierogi z płuckami. Przepis jest bardzo prosty:
Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę
Na środku robimy wgłębienie i pomału wlewamy tam gorącą wodę
Dodajemy olej i sól
Ugniatamy do momentu, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto
Ciasto trzymamy pod przykryciem, aby nie wysychało
W dalszej kolejności ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrawamy kółka np. dzięki szklanki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką, skwarkami z boczku lub surówką z kiszonej kapusty.
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?