Pierogi z dudkami podbijały PRL. Teraz mało kto wie, co to za danie

g.pl 1 dzień temu
Pierogi to ulubiona potrawa wielu Polaków. Można je przygotować na różne sposoby - m.in. pierogi z serem i ziemniakami, pierogi z kapustą i grzybami czy pierogi z dudkami. Te ostatnie nie cieszą się co prawda tak dużą popularnością, jak poprzednicy, ale również znane są od bardzo dawna. Wypróbuj przepis na to zapomniane nieco danie.
Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, przygotowanie pierogów to prawdziwa sztuka. Ciasto musi być elastyczne, a farsz idealnie skomponowany. Przy najbliższej okazji polecamy wypróbować przepis na pierogi z dudkami, czyli płuckami. Do ich przygotowania najczęściej używa się płucek wieprzowych, ale sprawdzą się również wołowe. Danie jest szczególnie popularne na Śląsku i w Małopolsce.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Pierogi z dudkami - farsz. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania dania?
kilka osób pamięta o tym przepisie, a warto wiedzieć, iż jest to tradycyjne danie kuchni polskiej. Czego będziesz potrzebować do przygotowania smakowitych pierogów z dudkami? Farsz robimy z następujących składników:


500 g płucek wieprzowych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku suszonego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju roślinnego


Składniki na ciasto pierogowe:


500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju


Jak zrobić pierogi z dudkami? Zacznij od przygotowania nadzienia
Przygotowanie dania zaczynamy od zrobienia farszu z płucek wieprzowych. Jak zrobić pierogi z dudkami? Poniżej szczegółowa instrukcja:


Płuca oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki
Wrzucamy do garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie zalewamy wodą i zagotowujemy
Gotujemy pod przykryciem do miękkości (godzina lub nieco dłużej)
Płucka odcedzamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa
Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszkli
Cebulę dodajemy do płucek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy
Na koniec wbijamy jajko, ponownie mieszamy farsz i odstawiamy do wystygnięcia


Pierogi z płuckami - przepis na ciasto. Z czym podawać danie?
W czasie studzenia farszu możemy przygotować ciasto na pierogi z płuckami. Przepis jest bardzo prosty:


Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę
Na środku robimy wgłębienie i pomału wlewamy tam gorącą wodę
Dodajemy olej i sól
Ugniatamy do momentu, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto
Ciasto trzymamy pod przykryciem, aby nie wysychało


W dalszej kolejności ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrawamy kółka np. dzięki szklanki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką, skwarkami z boczku lub surówką z kiszonej kapusty.
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?
Idź do oryginalnego materiału