Panie ze Stowarzyszenia Karsy Razem z gminy Pacanów na finał Bitwy Regionów w województwie świętokrzyskim w Sandomierzu przygotowały pieczonego karpia obranego ze skórki i faszerowanego mięsem. Potrawa wygrała kulinarne zmagania w naszym regionie. Teraz pojadą na Ogólnopolski Finału Bitwy Regionów do Warszawy.
Daniami z gęsi i kaczki, ozorkami w sosie chrzanowym z kluskami i kiszonymi warzywami, karkówką z sosem warzywnym oraz polędwiczkami w sosie śliwkowym, potrawą z pieczonego karpia, obraną ze skórki i faszerowaną mięsem częstowano 31 sierpnia podczas wojewódzkiego finału Bitwy Regionów w Sandomierzu podczas Powiatowego Święta Plonów połączonego z imprezą „Moc w ziarnach ukryta”. Konkurs kulinarny miał na celu wyłonienie potrawy przygotowanej na bazie lokalnych produktów i tradycyjnych receptur.
W konkursie, który odbył się już po raz dziesiąty, rywalizowało sześć reprezentacji kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń wyłonionych podczas eliminacji, odbywających się w całym województwie świętokrzyskim. Pysznie gotowały ekipy z Górna, Staniowic, Kars, Pęchowa, Buszkowic oraz Przybyszowa, czyli najlepsi w powiatach, które zgłosiły dania z gęsi i kaczki, ozorki w sosie chrzanowym z kluskami i kiszonymi warzywami, karkówkę z sosem warzywnym oraz polędwiczki w sosie śliwkowym, potrawa z pieczonego karpia, obraną ze skórki i faszerowaną mięsem. Właśnie karp przygotowany przez Stowarzyszenie Karsy Razem z Kars, z gminy Pacanów w powiecie buskim zdobył największe uznanie jurorów i zwycięstwo w Bitwie Regionów. Nagrodą był czek o wartości pięciu tysięcy złotych.
Jak mówiła Justyna Kasprzyk, dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach – organizator Bitwy Regionów, konkursowe potrawy powstały na bazie przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.