Piecz ciasto drożdżowe razem z tym. Nie wyschnie i wyjdzie na medal

shareinfo.pl 1 tydzień temu
fot. screen Youtube / @AZIZAGOTOVIT

Jeśli gotowanie i pieczenie to twoje hobby, z pewnością niejednokrotnie przyrządzałeś ciasto drożdżowe. To niby prosty wypiek, ale lubi nam czasem spłatać figla. Najczęstsze problemy, z którymi musimy się mierzyć, to zbyt wolne wyrastanie, trudności w wyrabianiu czy zbyt sucha konsystencja ciasta po upieczeniu. Wiemy, jak poradzić sobie z ostatnią zagwozdką. Włóż do piekarnika kostki lodu, a drożdżówka będzie lekka, puszysta i idealnie wilgotna po upieczeniu.

Jak piec ciasto drożdżowe metodą z kostkami lodu?

Nastaw piekarnik do temp. ok. 170-180℃. Na dnie pieca połóż formę żaroodporną i umieść w niej kilka kostek lodu. Następnie połóż wyżej ciasto drożdżowe i prędko zamknij drzwiczki, żeby zablokować ucieczkę pary wodnej. Lód częściowo rozwiąże problem, jakim jest sucha drożdżówka.

Warto pamiętać, iż inne czynniki również wpływają na wilgotność ciasta. Etap przygotowania i użyte składniki są bardzo ważne. Bohater wypieku, czyli drożdże nie powinny być stare. Takie mogą być już nieaktywne, a ciasto może słabo wyrosnąć.

Kluczowa jest też mąka. Nigdy nie syp jej wzrokowo. jeżeli przesadzisz z ilością lub dasz jej za mało, konsystencja ciasta będzie zła i wypiek się nie uda. Mąki dodawaj tyle, ile jest podane w przepisie. Skorzystaj z wagi kuchennej, a z pewnością odmierzysz pożądaną ilość.

Ciasto drożdżowe lubi spokój, cierpliwość i ciepło. Powinno wyrastać minimum 1,5 godziny. W takcie pieczenia nie uchylaj drzwiczek piekarnika. Gdy się upiecze, zostaw go na razie w środku, możesz lekko otworzyć drzwiczki.

Polecamy: Nie pozwól, by imbir się zepsuł. Przechowuj go 1 rok w ten sposób

Idź do oryginalnego materiału