Pięć minut roboty i pyszne domowe lody gotowe. Wystarczą ci trzy składniki [PRZEPIS]

g.pl 2 dni temu
Lody ze śmietanki i mleka skondensowanego można przygotować bez użycia profesjonalnej maszyny. Już kilka podstawowych składników wystarczy, żeby cieszyć się prawdziwym domowym deserem z kolorowymi dodatkami.
Domowe lody to sprawdzony skład i pyszna zabawa dla całej rodziny. Jak krok po kroku przygotować oryginalny deser z ulubionymi dodatkami? W tym artykule zdradzamy gotowy przepis na lody ze śmietany i mleka skondensowanego, które można zaserwować na imprezie urodzinowej lub podczas spotkania z przyjaciółkami.


REKLAMA


Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu


Lody ze śmietany i mleka skondensowanego - co kupić?
Do przygotowania domowych lodów waniliowych będziemy potrzebować miksera oraz następujących składników:


400 ml słodzonego mleka skondensowanego
500 ml śmietany 37%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Lody ze śmietany i mleka skondensowanego przepis - jak zrobić?


Przed rozpoczęciem przygotowywania lodów śmietanę i mleko należy dobrze schłodzić w lodówce.
Następnie śmietanę należy przelać do miski i ubijać na średniej mocy miksera do momentu, gdy śmietana zrobi się gęsta. Na końcu łopatek ubijających powinien pojawić się opadający czubek. Warto zapamiętać, iż śmietana powinna być gęsta, ale nie całkiem sztywna.
Na kolejnym etapie pracy do ubitej śmietany należy wlać schłodzone mleko skondensowane i całość dokładnie wymieszać.
Powstałą masę trzeba przełożyć do hermetycznego pojemnika, a następnie zostawić w zamrażarce na pół dnia.
Lody ze śmietany i mleka skondensowanego najlepiej zrobić wieczorem, tak aby rano mieć pewność, iż masa losowa będzie gotowa do spożycia.


Domowe lody - jak nakładać?
Do nakładania porcji lodów do salaterek lub wafli z pewnością przyda się specjalna łyżka, którą przed użyciem warto zanurzyć w szklance mleka. Mieszankę lodową można przełożyć też do rękawa cukierniczego, za pomocą którego nasze lody będą miały kształt pofalowanych lodów włoskich, które można kupić w cukierniach i lodziarniach.


Przepis na lody ze śmietany i mleka skondensowanego. Jakie dodatki?
Gotowe lody domowej roboty można pięknie udekorować przed podaniem. Świetnie sprawdzą się np.:


owoce (np. pokrojone truskawki, winogrona, ananasy);
polewa czekoladowa z roztopionej czekolady z masłem;
sos toffi, truskawkowy czy czekoladowy;
miód;
bezy;
bita śmietana;
kolorowa posypka do ciast;
polewa czekoladowa do ciast;
kruszonka orzechowa;
pokruszone ciasteczka;
wiórki kokosowe;
kawałki czekolady;
drobno posiekane żelki.
Idź do oryginalnego materiału