Mimo iż to jedno z najzdrowszych warzyw, wiele osób krzywi się na jej widok. Mowa oczywiście o brukselce, która wyróżnia się między innymi najwyższą zawartością witaminy C wśród warzyw kapustnych. Poza tym zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K. Znajdują się w niej także: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak wygląda dieta Magdy Gessler?
Niepozorna kulka to prozdrowotna bomba
Wymienione składniki przekładają się oczywiście na prozdrowotne adekwatności warzywa. Przykładowo, witamina K wzmacnia mineralizację kości. Poza tym zmniejsza ryzyko osteoporozy, a także wspiera zdrowie tętnic.
Natomiast zawarty w brukselkach potas reguluje ciśnienie krwi, a także chroni przed chorobami serca. Na ten temat w materiale opublikowanym na serwisie EatingWell wypowiedzieli się kardiolog Carl Lavie Jr. oraz dietetyczka Elana Natker.
Jak podkreślili eksperci, brukselka jest często pomijanym, ale niezwykle korzystnym warzywem dla serca. Dlatego też niezależnie od wieku warto spożywać ją regularnie. Nie możemy zapominać także o obecnym w warzywie sulforafanie. Ten cenny składnik wspiera układ odpornościowy, zmniejsza stany zapalane oraz sprzyja neutralizowaniu toksyn.
Brukselka w profilaktyce. Wystarczy kilka sztuk dziennie
Jak wynika z analiz opublikowanych w tym roku na łamach BMC Gastroenterology regularne spożywanie warzyw krzyżowych, do grona których należy brukselka, może zmniejszyć zachowania na raka jelita grubego o 20 procent. Efekt ochronny zapewnia już od 20 do 40 g dziennie (to mniej więcej 3-5 sztuk). Warto dodać, iż inne warzywa krzyżowe to: brokuły, kalafior, jarmuż, kapusta.
Brukselka i jej cenne adekwatnościZdjęcie ilustracyjne. Fot. Julian Sojka / Agencja Wyborcza.pl
Brukselka jest polecana także osobom na diecie odchudzającej. W 100 gramach warzywa znajdują się jedynie 43 kilokalorie. Kolejny atut to wysoka zawartość błonnika, który nie tylko usprawnia pracę układu pokarmowego, ale także zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Brukselka w diecie. Jak włączyć ją do naszego jadłospisu?
Jak włączyć brukselkę do diety? Często poleca się, by gotować ją na parze. Dzięki temu zachowamy jej chrupkość, a także maksymalną zawartość sulforafanu. Robimy to przez 3-4 minuty. jeżeli jednak wyjątkowo nie przepadamy za smakiem brukselki, dobry sposobem będzie podsmażenie jej wraz z dodatkami. Mogą być to na przykład orzechy, boczek lub sos sojowy. Dzięki tej metodzie przełamiemy charakterystyczną dla tego warzywa gorycz.
Czy brukselka jest elementem twojej codziennej diety? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.












