Ogórki kiszone mogą być przekąską samą w sobie, ale wykorzystujemy je także m.in. do przygotowania różnych sałatek lub uwielbianej przez wielu zupy ogórkowej. Po ukiszeniu ogórki powinny być soczyste i chrupiące, jednak czasem ich konsystencja pozostawia wiele do życzenia, bo np. są zbyt miękkie. Jak to zmienić? Siostra Anastazja ma na to swój patent.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Ogórki siostry Anastazji - przepis. Domowe przetwory wychodzą doskonałe
Siostra Anastazja od wielu lat dzieli się swoimi przepisami, zarówno na desery, jak i dania główne czy przetwory. Każdego roku dużym zainteresowaniem cieszy się stara receptura na ogórki siostry Anastazji. Przepis jest bardzo prosty, a tym, co go wyróżnia, jest sposób przygotowania ogórków przed włożeniem ich do słoików.
Świeże ogórki należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (może być przez całą noc). Dzięki temu warzywa stają się z powrotem jędrne, a to w konsekwencji przekłada się na ich idealną konsystencję po ukiszeniu.
Ogórki wg siostry Anastazji. Przygotuj potrzebne składniki
Zatem - jak zrobić doskonałe kiszone ogórki wg siostry Anastazji? Na początku należy zgromadzić niezbędne składniki. najważniejszy jest wybór ogórków. Nie powinny być zbyt duże (najlepiej do 10 cm długości), a ponadto należy zwrócić uwagę, czy nie mają na skórce żółtych plam, ponieważ świadczą o tym, iż ogórek się starzeje lub psuje.
Poniżej szczegółowa lista składników niezbędnych do przygotowania domowych ogórków kiszonych:
4 kg ogórków gruntowych
4 l zimnej wody
4 płaskie łyżki soli kamiennej
1 duży korzeń chrzanu
10 dużych baldachów kopru
3 główki młodego czosnku
Przepis siostry Anastazji na ogórki - smakowite kiszonki na kanapki i do sałatki. Jak zrobić?
Poniżej przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Ogórki moczymy w zimnej wodzie (zgodnie z powyższymi wskazówkami), a następnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia
Słoiki i zakrętki dokładnie wyparzamy i suszymy
Do każdego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu i po 2-3 ząbki czosnku
Ogórki ciasno układamy w słoikach
W dużym garnku mieszamy ze sobą wodę i sól
Zalewę przelewamy do słoików z ogórkami i szczelnie zakręcamy
Słoiki przenosimy w chłodne i suche miejsce, najlepiej do spiżarni lub piwnicy
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?