Pasztet z cukinii

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Domowy pasztet z cukinii, marchewki i ziemniaków to sycąca i jednocześnie lekka propozycja na obiad, kolację lub śniadanie. Prosty w wykonaniu uda się każdemu za pierwszym razem. Jest delikatny, aromatyczny i subtelnie doprawiony przeprawami. Smakuje dzieciom i dorosłym.

Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną, aż po rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego pasztetu z cukinii, marchewki oraz ziemniaków i cebulki.

Pasztet z cukinii – składniki:

Szklanka to pojemność 250ml. Waga warzyw podana jest przed obraniem. Potrawa jest wegetariańska, a jeżeli zastosujesz odpowiednią bułkę tartą także bezglutenowa. Dla wegan polecam każde jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody. Pasztet jest FIT bez kalorycznych składników (oprócz oleju). Kaloryczność pasztetu: 135 kcal w 100g. Podane składniki są na średnią keksówkę o wymiarach 11 x 30cm.

  • 1,5 kg cukinii
  • 300g marchewki
  • 250g cebuli (biała lub czerwona)
  • 250g ziemniaków
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Przyprawy i zioła:

  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka: soli (najlepiej kłodawskiej), pieprzu (czarny, świeżo zmielony),
  • 1 łyżeczka: papryki czerwonej (słodkiej lub ostrej) oraz suszonego oregano
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki (możesz także dać koperek)

Dla uzyskania wizualnego efektu, możesz oczywiście użyć zielonej oraz żółtej cukinii.

Sposób wykonania pasztetu z cukinii.

Pasztet z cukinii wykonasz w pół godziny plus 1,5 godziny pieczenia w piekarniku.

Przygotowuję warzywa.

Cukinię myję i odcinam końcówki. Młodą cukinię pozostawiam ze skórką, natomiast przerośniętą pozbawiam twardej skórki. Ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję 1 płaską łyżeczką soli. Odstawiam na 20 minut, aby puściła sok. Następnie mocno odciskam sok ręką na sitku. jeżeli chcesz aby pasztet miał bardziej zwartą konsystencję, to dodatkowo odciśnij w ściereczce bawełnianej (tak jak przy robieniu pyz ziemniaczanych).

Marchewki oraz ziemniaki obieram ze skórki i opłukuję w wodzie. Następnie taruję na średnich oczkach.

Obieram także cebulę oraz ząbki czosnku. Cebulę kroję w drobna kosteczkę, a czosnek drobno siekam lub rozgniatam nożem.

Na rozgrzaną patelnię umieszczam 2 łyżki tłuszczu i szkle posiekaną cebulę bez zarumieniania. Pod koniec wrzucam też posiekany czosnek i mieszając, podsmażam przez około pól minuty. Odstawiam z ognia do ostudzenia.

Łączę składniki i piekę.

Do większej miski wrzucam startą i odciśniętą cukinię, starte ziemniaki oraz marchewkę, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Wbijam też całe jajka, wlewam olej i wsypuję bułkę tartą (*).

  • W zależności od diety bułkę tartą możesz zastąpić:
  • siemię lnianym
  • bułką bezglutenową
  • kaszą manną.

Wrzucam drobno posiekany koperek i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszam ręką do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. Średnią keksówkę o wymiarach 11 x 30cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam przygotowaną masę warzywną. Wierzch uklepuję i wyrównuję dzięki łyżki.

Pasztet z cukinii piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. Czas pieczenia to w zależności od piekarnika 80 – 90 minut. Gotowy pasztet oczywiście musi się lekko zarumienić i stężeć.

Upieczony pasztet wyciągam z piekarnika i odstawiam do lekkiego ostudzenia. Następie wyciągam z keksówki i delikatnie usuwam papier po bokach. Uwaga. Proszę nie kroić ciepłego pasztetu, bo się rozpadnie. Gdy pasztet całkowicie ostygnie, nadaje się do krojenia. Najlepiej jak zostanie schłodzony w lodówce. Bardzo łatwo się kroi dzięki ostrego noża.

Idź do oryginalnego materiału