Pasta “serowa” czosnkowa

zakreconywegeobiad.pl 4 lat temu

W mojej książce “Wegańska Kuchnia Polska” znajdziesz przepis na pastę serową z tofu. W czasie kiedy wymyśliłam ten przepis w Polsce nie było jeszcze łatwego dostępu do wegańskich “serów”.

Dzisiaj wpadały na pomysł pasty serowej-czosnkowej z kostki “sera” o smaku Cheddara. Będzie idealna na imprezy dla większej ilości osób – wszyło jej ok 1 l, więc całkiem sporo 🙂

Składniki:

  • 400 g twardego wegańskiego “sera” u mnie Papas coco,
  • 4 duże ząbki czosnku albo 3 łyżki granulowanego,
  • słoik wegańskiego majonezu – 280 g,
  • 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego sojowego,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • ew. wędlina wegańska, rzodkiewki, ogórek

Wykonanie:

Ser zetrzyj na tarce na drobne wiórki, przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj ze sobą składniki w misce. Przypraw do smaku spora ilością pieprzu i ew. solą.

Możesz zamienić majonez na jogurt 🙂 Będzie bardziej dietetycznie.

Jeśli chcesz możesz ją urozmaicić startą rzodkiewką, ogórkiem lub pokrojoną wegańska wędliną.

pasta serowa wegańska

Możesz też zobaczyć na moim kanale YouTube jak ją przygotowuje 🙂

Idź do oryginalnego materiału