Moja babcia zawsze kładzie drewnianą łyżkę na garnku. Tak zapobiega kuchennym katastrofom

g.pl 20 godzin temu
Po co kłaść drewnianą łyżkę na garnku? Ta metoda może wydawać się banalna, ale nie raz mi pomogła w kuchni. Znam ją od mojej babci, która zawsze tak robi, gdy na chwilę odchodzi od kuchenki. Dzięki temu gotowanie jest znacznie prostsze.
Drewniana łyżka to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchennego. Nie raz pomaga w gotowaniu, głównie do mieszania i nakładania jedzenia. Ma jednak jeszcze jedno interesujące zastosowanie. Mało kto wie, iż może nam bardzo pomóc, gdy woda w garnku zaczyna za mocno wrzeć. jeżeli nie chcesz dokładać sobie sprzątania, zadbaj o to, by mieć drewnianą łyżkę zawsze pod ręką.


REKLAMA


Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?


Czy drewniane łyżki są bezpieczne? Nie raz pomogły kucharzom w tej sytuacji
choćby najlepszym szefom kuchni chociaż raz zdarzyło się niedopilnowanie garnka na kuchence. Pozostawienie na ogniu gotującej się wody, zupy czy sosu może doprowadzić do wykipienia. Dodatkowy bałagan jest bardzo frustrujący, ale taka sytuacja to również kwestia naszego bezpieczeństwa. Wylewający się z garnka płyn może zgasić ogień na palniku kuchenki, w efekcie czego zacznie wydobywać się z niej sam gaz. Z tego względu trzeba zawsze obserwować, co dzieje się w kuchni. jeżeli jednak musisz na chwilę odejść od kuchenki, a jesteś w trakcie gotowania, to zastosuj pewien trik. Zdejmij z garnka pokrywkę i połóż na nim drewnianą łyżkę. Drewno ma adekwatności hydrofobowe, czyli zdolność do odpychania cząsteczek wody. Co więcej, nie nagrzewa się tak gwałtownie jak metal. A zatem, gdy na powierzchni gotującego się płynu pojawi się piana, zostanie ona odepchnięta przez chłodną, drewnianą strukturę.
Zobacz też: Dodaj do wody dwie łyżeczki. Kosztuje 2 złote, a "rozpuści" z obrusu najtrudniejsze plamy


Co zrobić, aby woda nie wykipiała? Wypróbuj te proste triki
Drewniana łyżka na garnku to dobre rozwiązanie, ale krótkotrwałe. Trzeba pamiętać, iż jeżeli pozostawimy garnek z jedzeniem na włączonej kuchence na dłuższy czas i wyjdziemy z pomieszczenia, to w końcu dojdzie do wykipienia. Da się jednak spowolnić ten proces innymi prostymi sposobami.


jeżeli musimy odejść na chwilę od kuchenki, to w pierwszej kolejności powinniśmy zmniejszyć moc palnika. W ten sposób opóźnimy osiągnięcie punktu wrzenia.
Kolejnym krokiem jest uchylenie pokrywki. Zawartość garnka szybciej się zagotuje, jeżeli będzie w całości przykryta. Powinniśmy zatem zrobić miejsce na ujście pary, aby płyn nie wykipiał z naczynia.
Dobrym zabezpieczeniem będzie też posmarowanie brzegów garnka tłuszczem, najlepiej masłem, olejem lub oliwą z oliwek. W ten sposób stworzysz swego rodzaju barierę, przez którą nie przejdzie gotujący się płyn.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału