Pasta rybna na kanapki

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Jedną z moich ulubionych kategorii kulinarnych są tak zwane dania "na winie" - czyli wrzucamy do miski/garnka to co się nam nawinie pod rękę i wychodzi coś dobrego ;) To świetny sposób na wykorzystanie resztek czy produktów blisko końca terminu ważności. Właśnie w taki sposób powstała moja pasta rybna, dla której główną intencją było zagospodarowanie dwóch pieczonych filetów z karmazyna, zalegających w lodówce od poprzedniego dnia.



Z podanej ilości składników zapełniłam pastą pojemniczek o pojemności 500ml.


Składniki:

  • ok. 250g pieczonego fileta z karmazyna (2 filety) - możecie użyć dowolnej innej ryby, którą akurat posiadacie na stanie, np. dorsz, pstrąg, łosoś, mintaj
  • 2 jajka
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz


Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, odstawiamy do wystudzenia.
  2. Rybę dzielimy na niewielkie cząstki, przy okazji pozbywając się ości. Tak przygotowaną wrzucamy do miski.
  3. Kroimy drobno ogórka kiszonego, dokładamy do ryby.
  4. Kroimy drobno jajka na twardo, dokładamy do reszty składników.
  5. Do pokrojonych produktów dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżki majonezu (tak, aby masa się ze sobą dobrze połączyła) oraz pieprz według uznania. Nie dodajemy soli, ze względu na sól zawartą w ogórku kiszonym. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
  6. Gotową pastę przekładamy do pojemnika.

Pastę przechowujemy w lodówce. Świetnie nadaje się do kanapek na śniadania lub kolacje.
Idź do oryginalnego materiału