Pasta jajeczna z tuńczykiem i czosnkiem niedźwiedzim

kardamonowy.pl 3 lat temu

Przeglądałam właśnie przepisy, o których zupełnie zapomniałam. Na komputerze zawieruszyła mi się jedna sałatka, którą jednak skasowałam, zdjęcie wyszło średnio na jeża. Tzn. poprawne, ostre. Po prostu nudne jak flaki z olejem. Na sałatki jeszcze przyjdzie pora. Natknęłam się jeszcze na pastę jajeczną, którą się robi migusiem. Jedynym problemem, może być czosnek niedźwiedzi, który nie jest stałym bywalcem wszystkich kuchni w Polsce. U mnie jest, od zeszłorocznych wakacji. Kupiłam go przypadkiem, bo „może się na coś przyda”. I na coś się faktycznie przydaje. Głównie np. teraz, kiedy My nie powinien jeść zwykłego czosnku. Ładuję więc go gdzie się da. Do pasty jajecznej także. Nie jest bardzo intensywny, jest wystarczający. o ile nie macie go jeszcze w szafce z przyprawami, polecam to zmienić.
Tuńczyk. Dodajcie jaki chcecie. Ja jakoś nie do końca ogarniam tego w sosie własnym (nie mówiąc już o tym rozdrobnionym w sosie własnym). W kuchni zawsze mam gdzieś pokitrane 2, 3 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju. Innych nie używam. I mimo, iż pasta jajeczna z tuńczykiem i czosnkiem niedźwiedzim ma postać pasty, do niej też użyłam tuńczyka w kawałkach.
Pasty jajeczne lubię adekwatnie każde i najlepiej wchodzą mi w okolicach weekendów. Parę dni temu pomyślałam, iż nie mam na blogu klasycznego przepisu na pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Wiecie, tylko jajka, szczypiorek i te inne majonezy i przyprawy. I w sumie nic więcej. Dziś jadę na zakupy, wezmę więcej jajek od szczęśliwych kur i machnę tę pastę w najbliższą sobotę.


Składniki:
4 jajka
1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju)
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Umyte jajka wkładamy do garnka z ciepłą wodą, zagotowujemy i gotujemy 8 minut. Następnie obieramy i rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, czosnek, dolewamy do tego jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Pastę można odstawić na pół godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Podobne przepisy:
Pasta z makrelą, jajkami, ziołami i fetą
Pasta z makreli i jajek
Pomidorowa pasta z makreli
Pasta z makreli z marynowaną chili i szczypiorkiem
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem
Pasta z makreli i serka wiejskiego
Pasta jajeczna ze szprotkami

Idź do oryginalnego materiału