Papier do pieczenia, folia czy plastikowe opakowanie? Tak przechowuj wędlinę, a nie będzie obślizgła

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Jak przechowywać wędliny w lodówce?, fot. archiwum prywatne


Jak przechowywać wędlinę, aby nie była obślizgła? Wiele z nas trzyma ją w foliowych opakowaniach, w których przynieśliśmy ją ze sklepu. Okazuje się, iż to spory błąd, bo przez to szybciej się psuje.
W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów wędlin od wędzonek po długo dojrzewające i gotowane. Jednak niezależnie od tego, na jaki gatunek szynki się zdecydowaliśmy, należy zadbać o odpowiednie przechowywanie, bo w innym wypadku gwałtownie straci świeżość i zrobi się niesmaczna. W czym trzymać wędliny w lodówce?
REKLAMA


Zobacz wideo Fusy od kawy, cola, sól mogą mieć nietypowe zastosowanie


Jak przechowywać wędliny w lodówce? Lepiej wyjmij ją z folii
Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż lodówka podzielona jest na kilka stref, w których panuje inna temperatura. Na dole urządzenia jest najchłodniej i to właśnie tam należy trzymać warzywa i mięso. Wędliny zaś najlepiej przechowywać w środkowej i górnej części lodówki, gdzie temperatura jest najodpowiedniejsza dla tego typu produktów, bo oscyluje od 3 do 8 stopni.
W czym najlepiej przechowywać wędliny w lodówce? W czym najlepiej przechowywać wędliny w lodówce?, istock/@RightOne
W sklepach wędliny najczęściej są pakowane do foliowych torebek, więc po przyjściu do domu należy jak najszybciej je wyjąć, bo nie przepuszczają powietrza i powodują, iż produkt szybciej się psuje. Można je przełożyć do plastikowych lub szklanych pudełek, jednak nie powinny być one hermetycznie zamykane, bo wędlina, aby dłużej była świeża, powinna mieć zapewnioną cyrkulację powietrza.
PORADA! Najlepszym sposobem na przechowywanie wędliny jest zawinięcie jej w pergamin. Wyroby suszone zaś można trzymać przykryte zwykłą ściereczką.


Ile czasu może leżeć wędlina w lodówce? Wszystko zależy od jej gatunku
Nie wszystkie wędliny mają taki sam czas przydatności do spożycia. Jak długo można trzymać je w lodówce? jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.


Wędliny suszone i wędzone jak kabanosy i kiełbasy mogą leżeć choćby do trzech tygodni i nic nie powinno im się stać.
Wędliny gotowane i parzone nie powinny leżeć dłużej niż pięć dni.
Wędliny z podrobów wytrzymają maksymalnie siedem dni.
Idź do oryginalnego materiału