Dla poszukiwaczy smaków oryginalnych i nieszablonowych. Przedstawiam Ci pączki z dwoma nadzieniami: mango i owoce leśne. Pączki udekorowałam pomarańczowym lukrem mango i obsypałam liofilizowaną maliną. Pyszne!
SKŁADNIKI:
(na 14 pączków)
Pączki:
- wykonane zgodnie
Krem mango:
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 60 g cukru
- 4 żółtka
- 350 g pulpy mango
- szczypta soli
- 30 ml soku z cytryny
- 50 g masła
- 180 g serka mascarpone
Krem owoce leśne:
- 700 g puree z owoców leśnych, przetartych, bez pestek (u mnie mix malin, jeżyn i truskawek)
- 140 g żółtek
- 210 g cukru
- 10 g żelatyny w proszku + 50 ml zimnej wody
- 250 g serka mascarpone
Lukier mango:
- 200 g cukru pudru
- 40 g puree mango
- ok. 20 g soku z cytryny (lub więcej)
Dodatkowo:
- liofilizowane maliny, pokruszone
- suszone płatki chabru niebieskiego
PRZYGOTOWANIE:
Zacznij od przygotowania dwóch kremów, które muszą schodzić się przez noc w lodówce. Pączki usmaż w dniu podania zgodnie
. Zerknij też na poniższą rolkę, gdzie krok po kroku pokazuję przygotowanie tych pysznych pączków!
Krem mango: pulpę mango, sól, sok z cytryny i połowę cukru umieść w garnuszku, podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj skrobię kukurydzianą, wymieszaj. Żółtkową mieszankę wlej do gotującej się pulpy mango w garnuszku. Nieustannie mieszając, doprowadź do ponownego zagotowania. Zdejmij z palnika, wmieszaj masło. Po lekkim przestudzeniu do kremu dodaj serek mascarpone. Całość zblenduj na gładko. Krem nakryj folią spożywczą w kontakcie i schowaj do lodówki na całą noc.
Krem owoce leśne: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na bok. Puree owocowe umieść w garnuszku z połową cukru. Podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie żółtka utrzyj mikserem z resztą cukru, aż staną się puszyste. Dodaj do nich odrobinę gorącego puree, wymieszaj, po czym całą mieszankę przelej do puree w garnku i z powrotem umieść na palniku. Nieustannie mieszając, podgrzewaj do temperatury ok. 84 st.C (nie doprowadzaj do zagotowania!). Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i zblenduj na gładko. Dorzuć serek mascarpone i raz jeszcze zblenduj do uzyskania gładkiego kremu. Krem nakryj folią spożywczą w kontakcie, a po wystudzeniu schowaj do lodówki na całą noc.
Lukier mango: wszystkie składniki wymieszaj w misce. Gęstość lukru reguluj, dodając więcej soku z cytryny (lukier powinien być aksamitny i ładnie pokryć wierzch pączka)
Usmażone pączki nadziewaj dwoma kremami, najlepiej przez rękaw cukierniczy z długą tylką. Uwaga! Po wyjęciu kremów z lodówki, przed nadziewaniem, dokładnie je przemieszaj, by miały kremową konsystencję. Pączki maczaj z góry w lukrze, udekoruj pokruszonymi liofilizowanymi malinami i płatkami suszonego chabru niebieskiego. Smacznego!