Pączki mango | owoce leśne

justynadragan.pl 2 miesięcy temu

Dla poszukiwaczy smaków oryginalnych i nieszablonowych. Przedstawiam Ci pączki z dwoma nadzieniami: mango i owoce leśne. Pączki udekorowałam pomarańczowym lukrem mango i obsypałam liofilizowaną maliną. Pyszne!


SKŁADNIKI:

(na 14 pączków)

Pączki:

Krem mango:

  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 350 g pulpy mango
  • szczypta soli
  • 30 ml soku z cytryny
  • 50 g masła
  • 180 g serka mascarpone

Krem owoce leśne:

  • 700 g puree z owoców leśnych, przetartych, bez pestek (u mnie mix malin, jeżyn i truskawek)
  • 140 g żółtek
  • 210 g cukru
  • 10 g żelatyny w proszku + 50 ml zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone

Lukier mango:

  • 200 g cukru pudru
  • 40 g puree mango
  • ok. 20 g soku z cytryny (lub więcej)

Dodatkowo:

  • liofilizowane maliny, pokruszone
  • suszone płatki chabru niebieskiego

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od przygotowania dwóch kremów, które muszą schodzić się przez noc w lodówce. Pączki usmaż w dniu podania zgodnie

. Zerknij też na poniższą rolkę, gdzie krok po kroku pokazuję przygotowanie tych pysznych pączków!

Wyświetl ten post na Instagramie

Krem mango: pulpę mango, sól, sok z cytryny i połowę cukru umieść w garnuszku, podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj skrobię kukurydzianą, wymieszaj. Żółtkową mieszankę wlej do gotującej się pulpy mango w garnuszku. Nieustannie mieszając, doprowadź do ponownego zagotowania. Zdejmij z palnika, wmieszaj masło. Po lekkim przestudzeniu do kremu dodaj serek mascarpone. Całość zblenduj na gładko. Krem nakryj folią spożywczą w kontakcie i schowaj do lodówki na całą noc.

Krem owoce leśne: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na bok. Puree owocowe umieść w garnuszku z połową cukru. Podgrzewaj do zagotowania. W międzyczasie żółtka utrzyj mikserem z resztą cukru, aż staną się puszyste. Dodaj do nich odrobinę gorącego puree, wymieszaj, po czym całą mieszankę przelej do puree w garnku i z powrotem umieść na palniku. Nieustannie mieszając, podgrzewaj do temperatury ok. 84 st.C (nie doprowadzaj do zagotowania!). Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i zblenduj na gładko. Dorzuć serek mascarpone i raz jeszcze zblenduj do uzyskania gładkiego kremu. Krem nakryj folią spożywczą w kontakcie, a po wystudzeniu schowaj do lodówki na całą noc.

Lukier mango: wszystkie składniki wymieszaj w misce. Gęstość lukru reguluj, dodając więcej soku z cytryny (lukier powinien być aksamitny i ładnie pokryć wierzch pączka)

Usmażone pączki nadziewaj dwoma kremami, najlepiej przez rękaw cukierniczy z długą tylką. Uwaga! Po wyjęciu kremów z lodówki, przed nadziewaniem, dokładnie je przemieszaj, by miały kremową konsystencję. Pączki maczaj z góry w lukrze, udekoruj pokruszonymi liofilizowanymi malinami i płatkami suszonego chabru niebieskiego. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału