Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /Adam STASKIEWICZ/East News /East News


Masz ochotę na pyszne pączki, ale szkoda ci pieniędzy na wizytę w cukierni? Nie martw się, możesz przygotować je samodzielnie w domu. Z tego przepisu na pewno wyjdą obłędnie miękkie, puszyste, a jednocześnie będą miały mniej kalorii. Sekret tkwi w tym, aby nie smażyć ich na głębokim tłuszczu, a przygotować pieczone pączki w piekarniku.

Do Tłustego Czwartku zostało jeszcze półtora miesiąca. W 2025 roku wypada on bowiem wyjątkowo późno, dokładnie 27 lutego. Nie oznacza to jednak, iż nie możesz wcześniej delektować się pysznymi pączkami. Trwający w tej chwili karnawał jest ku temu idealną okazją.

Nie musisz martwić się, iż przytyjesz, jeżeli zjesz ich zbyt wiele. Możesz przygotować je w nieco mniej tłustej i kalorycznej wersji. Wystarczy, iż w tym zamiast smażyć na tłuszczu, zdecydujesz się przygotować pieczone pączki według przepisu, który poleciła mi moja znajoma.

Może cię zainteresować: Tak zrobisz domowy napój kolagenowy. Zachowasz młodość i pieniądze w portfelu

Sprawdź przepis na pieczone pączki. Są miękkie, puszyste i mniej tuczą od smażonych

Pieczone pączki zwykle są zdrowsze i mniej tuczą od tych smażonych na głębokim tłuszczu. W tej wersji dodatkowo zamiast cukru dodaje się do nich erytrytol, a mąka pszenna zostaje zastąpiona kokosową.

Dzięki temu mają mniej jeszcze kalorii i węglowodanów, a także niższy indeks glikemiczny. Możesz więc zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia, choćby jeżeli próbujesz zgubić zbędne kilogramy, (oczywiście zachowując przy tym rozsądek i bilans kaloryczny).

Przepis na pączki pieczone:

  • mąka kokosowa - 50 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
  • erytrytol - 3/4 łyżeczki
  • jajka - 4 sztuki
  • mleko - 150 ml
  • masło - 30 g
  • czekolada gorzka
  • orzechy
  • wiórki kokosowe
  • sól - szczypta do smaku

Jak przygotować pieczone pączki lepsze niż z cukierni?

Przygotowanie pieczonych pączków zacznij od wyjęcia z szafki dużej miski na sypkie składniki. Wrzuć do środka mąkę kokosową, erytrytol, dodaj proszek, do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz odrobinę soli, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Dołóż jajka, mleko i roztopione wcześniej masło. Połącz całość tak, by powstała gładka masa. Wybraną formę (np. na babeczki/ donuty w zależności od preferencji) posmaruj olejem, wylej ciasto na formę i wstaw pączki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

Gdy pączki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i poczekaj, aż ostygną. Oblej je roztopioną czekoladą, posyp orzechami i wiórkami kokosowymi (albo innymi wybranymi składnikami - możesz użyć lukru i cukru pudru jak na głównym zdjęciu, jeżeli tak wolisz). Gdy czekolada zastygnie, przekąski możesz podać swoim gościom.

Zobacz też:

​Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni

Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich szybką i niskokaloryczną sałatkę

Idź do oryginalnego materiału