Pączki bez masła mleka i jajek. Trudno w to uwierzyć, ale smakują bajecznie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wegańskie pączki - Pyszności; foto: Canva


Czy weganie muszą w tłusty czwartek obejść się smakiem? Tak mogą sugerować ścisłe zasady niespożywania jakichkolwiek wyrobów pochodzenia zwierzęcego, których w pączkach przecież nie brakuje. Na szczęście nie musi tak być. Poznaj przepis na wegańskie pączki. Bez mleka, bez masła i bez jajek.

Weganizm to styl życia, którego popularność w ostatnich latach ciągle rośnie. Weganie, w porównaniu z wegetarianami, mają naprawdę niełatwe zadanie z ułożeniem swojej diety. Wykluczenie ze spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego oznacza zrezygnowania z nabiału, części tłuszczy i jajek, czyli artykułów, które pojawiają się w znakomitej części dań i przepisów.

Wegańskie pączki – Pyszności; foto: Canva

Ponieważ wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, weganie staną przed kolejnym wyzwaniem: stworzenia pączków, które nie zawierają ani grama składniku pochodzenia zwierzęcego. Pytanie brzmi: czy jest to możliwe?

Mamy dobre wieści. Przepis na wegańskie pączki nie jest skomplikowany, a efekt może zachwycić choćby tych, których zalicza się do grupy „mięsożerców”. Jesteś ciekawy, jak się przygotowuje takie słodkości? Oto receptura.

Wegańskie pączki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 30 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Wegańskie pączki – Pyszności; foto: Canva

Zacznij od zaczynu. Rozkruszone drożdże połącz z cukrem i łyżką mąki. Następnie wlej do tych składników ciepły napój roślinny i wymieszaj wszystko do rozpuszczenia drożdży. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na 15-20 minut.

Mąkę przesiej i zmieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Kiedy zaczyn urośnie, wsyp do niego te składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj też olej roślinny i trochę spirytusu. Wyrabiaj masę co najmniej 5 minut. Po tym czasie przykryj naczynie folią i ponownie odstaw na 40 minut.

Blat oprósz mąką i wyłóż na niego ciasto. Teraz rozprowadź je po blacie i użyj wykrawacza do pączków, by uformować ładne kule. Kiedy skończysz, przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny.

W garnku rozgrzej olej mniej więcej do temperatury 180 stopni. Smaż pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz je z tłuszczu ręcznikiem papierowym, a następnie nadziej ulubioną marmoladą. Smacznego!

A skoro mowa o słodkościach, zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału