Oxymel - czym jest i kiedy należy stosować?

zambrow.org 1 miesiąc temu

Sięganie po naturalne, aktywnie biologicznie napoje to duży w krok w stronę poprawy kondycji Twojego organizmu. Dzięki nim nie tylko ugasisz pragnienie, ale przede wszystkim dostarczysz mu wiele cennych składników odżywczych. Warto wziąć pod lupę oxymel - napój o wyjątkowych walorach smakowych, któremu nie brakuje również prozdrowotnego potencjału. Czym jest i kiedy warto po niego sięgać? Sprawdź! Czym jest Oxymel i jak powstaje? Oxymel lub oksymel dla niektórych może brzmieć dość tajemniczo i egzotycznie. To nic innego jak napój o słodko-kwaśnym smaku, który przygotowywali już medycy w starożytnej Grecji. W oryginalnej recepturze można było znaleźć w nim podstawowe składniki - ocet winny w duecie z miodem. Nierzadko dodawano do niego również wodę i szereg aromatycznych ziół. Powszechnie wykorzystywano go nie tylko w celach leczniczych - był również nieodzownym kompanem gotowania. jeżeli wierzyć historykom, oxymel znajdował się na liście ulubionych napojów samego Hipokratesa. Nie bez powodu stosował go jako remedium na choroby gardła, jak również przeziębienie. Z czasem zyskiwał na popularności w innych częściach globu. Prawdziwy “boom” na niego miał miejsce w latach 70. ubiegłego wieku. Wszystko za sprawą Rosemary Gladstar, amerykańskiej specjalistki w obszarze zielarstwa. Zaczęł

Idź do oryginalnego materiału