Sezon letni to idealna okazja do komponowania wypieków, w których królują owoce. Nie od dziś wiadomo, iż w pierwszej kolejności (zanim sięgniemy po jakiś przysmak) chętnie 'zjadamy' go wzrokiem. Nic więc dziwnego, iż wielu amatorów cukiernictwa martwi fakt opadania soczystych dodatków na samo dno ciasta, co nie tylko może wpływać na jego estetykę, ale również na smak. Okazuje się, iż istnieje prosty sposób zażegnania tego problemu.
REKLAMA
Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i ciasto czekoladowe
Dlaczego owoce w cieście opadają na dno? Wiele osób zapomina o wykonaniu tej czynności
Niezależnie od tego czy używamy świeżych owoców, czy mrożonych - ryzyko związane z ich opadaniem na dno waha się na tym samym poziomie. Zminimalizować ten efekt może jednak wykonanie dość prostej czynności, jaką jest odsączenie ich z nadmiaru wody i ich odpowiednie osuszenie. Na tym jednak nie kończy się filozofia utrzymania owoców na jak najwyższym poziomie w cieście.
Zobacz też: Babciny przepis na dżem z agrestu. Będzie idealny do kanapek i deserów
Chcąc uchronić dary natury przed wylądowaniem na samym dnie, trzeba wykonać jeszcze jedną rzecz. Ten trik to prawdziwy game changer. Dzięki niemu owoce zatopione w słodziutkiej masie zyskują większą przyczepność, a ich ciężar nie odgrywa już tak znaczącej roli. Decydując się jednak na jabłka, gruszki czy też inne większe okazy, warto skroić je na drobne kawałki. A co potem?
Błyskawiczne i super łatwe ciasto z owocami jak z obrazka. Ten trik to klucz do sukcesu
Świeże owoce latem zachęcają masę osób do przyrządzenia słodkiego deseru. Jogurtowiec czy biszkopt, które można uświetnić malinami, borówkami lub śliwkami, są jednymi z najprostszych ciast. Oprócz walorów smakowych warto jednak zadbać również o ich estetykę. Chcąc cieszyć oczy gustownym wypiekiem, w którym dary natury będą tworzyć zgrabną mozaikę, wystarczy przed wrzuceniem ich do masy oprószyć każdy element odrobiną mąki pszennej lub kaszy manny. W ten sposób owoce utracą możliwość szybkiego ześliźnięcia się na dno. Dzięki sypkiej 'marynacie' zwiększy się ich przyczepność do luźnej konsystencji ciasta. W ten oto sposób, przy krojeniu każdego kawałka, będziesz pękać z dumy. Dodatkowo dzięki zniwelowaniu efektu 'owocowego spodu' wypiek nie będzie mokry u podstawy, co również będzie mieć pozytywny wpływ na finalny efekt twojego kulinarnego wyczynu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.