Otwierasz kawiarnię w sercu Krakowa? Gratulacje! To marzenie wielu restauratorów. Taka kafejka przyciąga niepowtarzalnym klimatem krakowskiej bohemy, ale musisz pamiętać o jednym – dla klientów najważniejsza jest kawa. Jej smak, zapach, perfekcyjny sposób parzenia. Tymczasem do najczęściej popełnianych błędów należy zakup ekspresu kiepskiej jakości. Ta decyzja jeszcze przed Tobą? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł, w którym podpowiadamy, jak wybrać ekspres gastronomiczny i otworzyć klimatyczną kawiarnię, która zasłynie z najlepszej kawy w Krakowie!
Profesjonalne ekspresy gastronomiczne – na jaki rodzaj się zdecydować?
Do wyboru masz dwa podstawowe rodzaje ekspresów:
- Ekspres automatyczny – to bardzo wydajne urządzenia, które umożliwiają przygotowywanie od 60 do 300 kaw dziennie. Z takim ekspresem można się spotkać najczęściej na stacjach benzynowych, w poczekalniach i recepcjach hoteli itp., dlatego iż jego obsługa nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Mogą z niego korzystać sami klienci. o ile planujesz zakup automatycznego ekspresu ciśnieniowego, to zwróć uwagę na duże zbiorniki na wodę lub stałe podłączenie. Polecamy jednak kupić takie urządzenie jako dodatkowy, a nie główny ekspres w kawiarni.
- Ekspres kolbowy – ekspres gastronomiczny tego typu to obowiązkowy element wyposażenia każdej dobrej kawiarni. Wymaga wprawdzie zatrudnienia doświadczonego baristy, który potrafi go obsługiwać i serwować pyszną kawę. Bardzo często trzeba też dokupić do niego dodatkowe akcesoria, takie jak młynek do kawy i zestaw baristyczny. Warto jednak zainwestować w kolbowy ekspres do kawy gastronomiczny, który parzy najwyższej jakości kawę.
Kolbowy ekspres do kawy gastronomiczny – jaki model wybrać?
Ekspres kolbowy daje gwarancję parzenia doskonałej kawy (oczywiście dużo zależy również od umiejętności personelu i gatunku kawy), a więc to na nim skupimy się w naszym artykule. Wielu właścicieli nie zastanawia się zbyt długo nad zakupem odpowiedniego modelu, a to duży błąd! Wysokiej klasy ekspres od renomowanych producentów to zupełnie inny poziom serwowania kawy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu kolbowego do swojej kawiarni?
- Ciśnienie – dobry ekspres kolbowy powinien utrzymywać stabilne ciśnienie na poziomie minimum 9 barów. Nowoczesne ekspresy mają wbudowane systemy do monitorowania i regulowania ciśnienia, tak aby kawa nie była zbyt wodnista ani gorzka.
- Wydajność – zastanów się, ile kaw dziennie będzie musiał przygotować Twój ekspres i pod tym kątem wybieraj odpowiedni model. Do kawiarni w takim mieście jak Kraków sprawdzi się profesjonalny ekspres kolbowy z co najmniej dwiema grupami, który pozwala na przygotowanie choćby kilkuset kaw dziennie.
- Funkcjonalność – zwróć uwagę na cechy, które ułatwią codzienną pracę, takie jak ergonomiczny panel roboczy, intuicyjne przyciski, przejrzysty wyświetlacz czy elektroniczny system dozowania.
- Komfort pracy – każdy dobry barista zwraca uwagę na ergonomię sprzętu, czyli przede wszystkim wygodne uchwyty kolb i dobrze rozmieszczone dysze do pary.
- Energooszczędność – dużą rolę odgrywa tu izolacja termiczna bojlera, a także wbudowana funkcja pracy w trybie eco. Takie rozwiązania minimalizują zużycie prądu, co ma realny wpływ na rachunki, jeżeli parzysz wiele kaw dziennie.
- Dodatkowe akcesoria – gastronomiczny ekspres do kawy wymaga zastosowania akcesoriów, takich jak kolba z pojedynczą i podwójną wylewką, sitko pojedyncze i podwójne, ślepe sito oraz plastikowy tamper. Dodatkowo warto zainwestować w młynek, dzbanki do spieniania mleka i szczoteczkę do czyszczenia grupy.
Gastronomiczne profesjonalne ekspresy – polecane modele
Ekspres warto kupić od sprawdzonego dystrybutora takich urządzeń, jakim jest https://coffee-style.pl/. W sklepie kupisz także wyśmienitą, świeżo paloną kawę ziarnistą.
Ekspresy rekomendowane do profesjonalnego użytku w kawiarni to przede wszystkim:
- La Marzocco – modele takie jak La Marzocco GS3, La Marzocco Linea Mini oraz La Marzocco;
- Faema – np. Faema E61 oraz Faema Faemina;
- Nuova Simonelli – sprawdzą się modele Nuova Simonelli Appia Life oraz Nuova Simonelli Aurelia Wave;
- La Cimbali – śmiało możesz kupić model La Cimbali M26, La Cimbali M100 czy La Cimbali M21.
Wybór odpowiedniego ekspresu może zaważyć na sukcesie Twojego biznesu. Nie idź na kompromis w kwestii jakości Twojej kawy – postaw na profesjonalny, wydajny i nowoczesny ekspres. Pamiętaj, iż dobrej klasy urządzenie to serce każdej kawiarni. Poniesiona inwestycja zwróci się natomiast z nawiązką, gdy klienci pokochają Twoje specjały kawowe!