Nieco kwaskowaty odświeżający smak sprawi, iż kompot rabarbarowy doskonale ugasi pragnienie się w letnie upały. Już jedna szklanka tego napoju dostarczy nam porcję cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminę C, która wspiera odporność, a także witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy.
REKLAMA
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, iż jest taki zdrowy?
Rabarbar zawiera też wapń i potas, czyli składniki niezwykle ważne dla zdrowia kości i pracy serca. Dzięki obecności błonnika kompot z rabarbaru może wspomagać trawienie. Trzeba tylko uważać z ilością cukru, najlepiej zrobić kompot w odsłonie lekko słodzonej albo z dodatkiem naturalnych słodzików (miód, cukier brązowy, ksylitol, stewia, melasa itp.).
Kompot rabarbarowy lista produktów
Jak zrobić kompot z rabarbaru krok po kroku? Przygotuj następujące składniki:
200 g cukru (zamiast cukru może być naturalny słodzik, np. jeden z podanych wyżej).
10 kostek lodu (opcjonalnie)
kilka listków świeżej mięty
500 g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
1,5 l wody
Jak zrobić kompot z rabarbaru krok po kroku
Zaczynamy od zagotowania wody z cukrem (lub innym słodzikiem), następnie dodajemy rabarbar. Łodygi rabarbaru musimy wcześniej umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Kompot należy wystudzić, w tym celu zaczynamy od zdjęcia garnka z kuchenki. Garnek następnie odstawiamy np. na balkon lub taras albo w inne miejsce niedostępne dla dzieci i zwierząt.
Do wystudzonego kompotu dodajemy kostki lodu i pogniecione w dłoniach listki mięty.
Przepis na kompot z rabarbaru. Dodatki do napoju
Aby urozmaicić smak i/lub wygląd kompotu z rabarbaru, możemy np.:
dodać do niego plasterki pomarańczy lub cytryny;
dodać świeże truskawki;
dodać kawałki jabłka, które nieco "zmiękczą" smak i nadadzą kompotowi gęstszy bardziej "domowy" charakter;
przed nalaniem napoju zamoczyć górną część szklanki w wodzie, a następnie obtoczyć w cukrze;
wrzucić kostki lodu z zamrożonymi w nich płatkami kwiatów;
podać napój w eleganckich kolorowych szklankach lub zakręcanych słoiczkach ze słomkami;
podać klasycznie - ze słomką i plasterkiem cytryny na boku szklanki.
Jak długo można przechowywać kompot z rabarbaru?
Domowy kompot z rabarbaru najlepiej smakuje oczywiście jeszcze świeży, ale przy odpowiednim przechowywaniu w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, można go pić przez trzy do pięciu dni. Dla lepszej trwałości warto usunąć owoce przed schłodzeniem. Kompot przechowywany w temperaturze pokojowej należy spożyć jeszcze tego samego dnia. jeżeli zauważymy zmętnienie, kwaśny zapach lub gazowanie napoju, będą to znaki, iż zaczął fermentować i nie nadaje się już do wypicia.