Orzeźwiający kompot z rabarbaru na upalne lato. Wystarczą ci tylko cztery składniki [PRZEPIS]

g.pl 6 dni temu
Kompot z rabarbaru może odegrać główną rolę na dziecięcych urodzinach lub letniej imprezie dla dorosłych. Jak przygotować ten orzeźwiający napój? Przepis jest banalnie prosty.
Nieco kwaskowaty odświeżający smak sprawi, iż kompot rabarbarowy doskonale ugasi pragnienie się w letnie upały. Już jedna szklanka tego napoju dostarczy nam porcję cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminę C, która wspiera odporność, a także witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy.


REKLAMA


Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, iż jest taki zdrowy?


Rabarbar zawiera też wapń i potas, czyli składniki niezwykle ważne dla zdrowia kości i pracy serca. Dzięki obecności błonnika kompot z rabarbaru może wspomagać trawienie. Trzeba tylko uważać z ilością cukru, najlepiej zrobić kompot w odsłonie lekko słodzonej albo z dodatkiem naturalnych słodzików (miód, cukier brązowy, ksylitol, stewia, melasa itp.).
Kompot rabarbarowy lista produktów
Jak zrobić kompot z rabarbaru krok po kroku? Przygotuj następujące składniki:


200 g cukru (zamiast cukru może być naturalny słodzik, np. jeden z podanych wyżej).
10 kostek lodu (opcjonalnie)
kilka listków świeżej mięty
500 g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
1,5 l wody


Jak zrobić kompot z rabarbaru krok po kroku


Zaczynamy od zagotowania wody z cukrem (lub innym słodzikiem), następnie dodajemy rabarbar. Łodygi rabarbaru musimy wcześniej umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Kompot należy wystudzić, w tym celu zaczynamy od zdjęcia garnka z kuchenki. Garnek następnie odstawiamy np. na balkon lub taras albo w inne miejsce niedostępne dla dzieci i zwierząt.
Do wystudzonego kompotu dodajemy kostki lodu i pogniecione w dłoniach listki mięty.


Przepis na kompot z rabarbaru. Dodatki do napoju
Aby urozmaicić smak i/lub wygląd kompotu z rabarbaru, możemy np.:


dodać do niego plasterki pomarańczy lub cytryny;
dodać świeże truskawki;
dodać kawałki jabłka, które nieco "zmiękczą" smak i nadadzą kompotowi gęstszy bardziej "domowy" charakter;
przed nalaniem napoju zamoczyć górną część szklanki w wodzie, a następnie obtoczyć w cukrze;
wrzucić kostki lodu z zamrożonymi w nich płatkami kwiatów;
podać napój w eleganckich kolorowych szklankach lub zakręcanych słoiczkach ze słomkami;
podać klasycznie - ze słomką i plasterkiem cytryny na boku szklanki.


Jak długo można przechowywać kompot z rabarbaru?
Domowy kompot z rabarbaru najlepiej smakuje oczywiście jeszcze świeży, ale przy odpowiednim przechowywaniu w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, można go pić przez trzy do pięciu dni. Dla lepszej trwałości warto usunąć owoce przed schłodzeniem. Kompot przechowywany w temperaturze pokojowej należy spożyć jeszcze tego samego dnia. jeżeli zauważymy zmętnienie, kwaśny zapach lub gazowanie napoju, będą to znaki, iż zaczął fermentować i nie nadaje się już do wypicia.
Idź do oryginalnego materiału