Opolskie specjały triumfowały na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. Nasi producenci przywieźli aż siedem prestiżowych Pereł w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, a do regionu powędrowały także kolejne medale, wyróżnienia i wyjątkowy „Klucz do Polskiej Spiżarni”.
W Poznaniu odbył się XXIV finał ogólnopolskiego konkursu, w którym od lat nagradzane są najlepsze potrawy i produkty regionalne. Województwo opolskie ponownie potwierdziło swoją kulinarną siłę.
Perły trafiły do:
-
KGW Kijów – za sandacza z Jeziora Otmuchowskiego,
-
OSM Olesno – za klinek ser twarogowy w solance,
-
Gospodarstwa „Kozia Ferma Wysoka” – za ser kozi wędzony „Dymiona Koza”,
-
KGW Winiary z Głogówka – za piernik z latwergą,
-
KGW Bogdanowice – za tort „Pani Rejentowej”,
-
KGW w Chróścinie – za cykatę z rabarbaru,
-
KGW Grocholub – za grochówkę na szpeku i karminadle.
„Klucz do Polskiej Spiżarni” odebrała Maria Magosz z Cukierni Magosz w Krapkowicach, której pomarańczówka zdobyła także Medal Targów Smaki Regionów. Jury wyróżniło ponadto miód lipowy z Pasieki Zapylone oraz dojrzewający ser kozi z Koziej Fermy Wysoka.
– To święto polskiej i regionalnej żywności, dzięki której ponad 15 procent polskiego eksportu opiera się na produktach rolno-spożywczych – podkreślał minister rolnictwa Stefan Krajewski, apelując do konsumentów o świadome zakupy i patriotyzm konsumencki.
Targi „Smaki Regionów” to jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kraju – w tym roku odbyły się w dniach 26–28 września i po raz kolejny pokazały, iż Opolskie smakuje najlepiej.












Fot. UMWO