Pisanki na Opolszczyźnie mają długoletnią tradycję. Ta technika zdobienia jaj do łatwych nie należy. Co ważne, pisanka i kroszonka to nie to samo. Na tej pierwszej się rysuje, a na drugiej skrobie.
- Wykonanie pisanki to proces ciągłego pisania woskiem, barwienia skorupki na inne kolory i zdejmowania tego, odkrywanie koloru. Natomiast kroszonka to jajko wykonane techniką rytowniczą, czyli ostrym narzędziem, takim specjalnym nożykiem, bardzo mocno naostrzonym z obu stron i w ten sposób powstaje piękna kompozycja drobnych, teraz bardzo drobnych, bo kiedyś to były duże kwiaty, a teraz drobne, przepiękne, wydrapane - mówi Helena Wojtasik, twórczyni ludowa. Do pisanki potrzebne jest białe jajko. Trzeba je umyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Pisankę można zrobić zarówno na jajkach gotowanych, jak i wydmuszkach. - Trzeba mieć wosk, trzeba mieć patyczek ze szpileczką metalową albo szklaną. Trzeba mieć żywy ogień, najlepiej mieć tygielki do aromaterapii, bardzo małe, niziutkie albo na przykład jakąś starą cukierniczkę, do której wkładamy tealighta, przykrywamy siateczką do krojenia warzyw ugotowanych. Na…Opolska pisanka to małe dzieło sztuki. Spróbuj ją wykonać w domu
radio.opole.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: Pisanki [fot. Monika Matuszkiewicz-Biel]
- Strona główna
- Kuchnia
- Opolska pisanka to małe dzieło sztuki. Spróbuj ją wykonać w domu
Powiązane
Babka limonkowa z kaszą jęczmienną pęczak
4 godzin temu
Śląska kuchnia doceniona
6 godzin temu
Choreografia ulicy 15.05-12.06.2025 Warszawa
7 godzin temu
Polecane
Zmiany w rozkładzie jazdy MKS-ów. Będą dodatkowe kursy
14 godzin temu
Tych leków może zabraknąć. To insulina i znane antybiotyki
16 godzin temu