Pisanki na Opolszczyźnie mają długoletnią tradycję. Ta technika zdobienia jaj do łatwych nie należy. Co ważne, pisanka i kroszonka to nie to samo. Na tej pierwszej się rysuje, a na drugiej skrobie.
- Wykonanie pisanki to proces ciągłego pisania woskiem, barwienia skorupki na inne kolory i zdejmowania tego, odkrywanie koloru. Natomiast kroszonka to jajko wykonane techniką rytowniczą, czyli ostrym narzędziem, takim specjalnym nożykiem, bardzo mocno naostrzonym z obu stron i w ten sposób powstaje piękna kompozycja drobnych, teraz bardzo drobnych, bo kiedyś to były duże kwiaty, a teraz drobne, przepiękne, wydrapane - mówi Helena Wojtasik, twórczyni ludowa. Do pisanki potrzebne jest białe jajko. Trzeba je umyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Pisankę można zrobić zarówno na jajkach gotowanych, jak i wydmuszkach. - Trzeba mieć wosk, trzeba mieć patyczek ze szpileczką metalową albo szklaną. Trzeba mieć żywy ogień, najlepiej mieć tygielki do aromaterapii, bardzo małe, niziutkie albo na przykład jakąś starą cukierniczkę, do której wkładamy tealighta, przykrywamy siateczką do krojenia warzyw ugotowanych. Na…Opolska pisanka to małe dzieło sztuki. Spróbuj ją wykonać w domu
radio.opole.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Pisanki [fot. Monika Matuszkiewicz-Biel]
- Strona główna
- Kuchnia
- Opolska pisanka to małe dzieło sztuki. Spróbuj ją wykonać w domu
Powiązane
Polecane
Kupujesz skyr? Następnym razem zwróć uwagę na to!
10 godzin temu
Sprawdź słuch, wzrok i ciśnienie. Biała Sobota w Kaliszu
20 godzin temu
Moje Zdrowie – pierwsze podsumowanie programu
1 dzień temu