Olej pieni się podczas smażenia pączków? Zastosuj ten patent

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: na czym smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva


Tłusty czwartek to jedyny dzień w przeciągu całego roku, w którym królują rozmaite słodkości. Są to przede wszystkim pączki i faworki. jeżeli jesteś miłośnikiem domowych wyrobów tego typu, a olej pieni się podczas smażenia pączków, to możesz temu zaradzić w prosty sposób. Poznaj patent, za pomocą którego ich smażenie będzie tylko i wyłącznie przyjemnością.

Co zrobić, jeżeli olej pieni się podczas smażenia pączków?

Lubisz smażyć pączki na karnawał i tłusty czwartek, ale w żaden sposób nie jesteś w stanie zapanować nad bulgoczącym i strzelającym olejem? Możesz uniknąć takiego scenariusza w bardzo prosty sposób. Weź pod uwagę fakt, iż przygotowanie najlepszych pączków i ich smażenie wymaga czujności i uwagi. Wystarczy, iż na chwilę spuścisz je z oka, a tłuszcz natychmiast zaczyna bulgotać. jeżeli olej pieni się podczas smażenia pączków, to jasny sygnał, iż użyłeś zbyt dużą ilość jednego składnika, który wykorzystuje się do przygotowania pączków.

na czym smażyć pączki? – Pyszności; foto: Canva

To oczywiście zbyt duża ilość mąki, której używa się do podsypywania stolnicy. Przypala się ona na dnie garnka i powoduje, iż olej po prostu się pieni. Taka sytuacja jest obecna, zarówno w przypadku smażenia pączków, jak i faworków. jeżeli jesteś miłośnikiem tych drugich słodkości, to istnieje pewien sposób, który pozwoli ci odpowiednio rozwałkować ciasto, bez konieczności podsypywania mąką. Wystarczy, iż użyjesz arkusza papieru do pieczenia, przez który będziesz mógł wałkować ciasto na faworki. Prawda, iż proste?

Czym jeszcze może być spowodowane to, iż olej pieni się podczas smażenia pączków?

Okazuje się, iż mąka nie jest jedynym powodem, przez który olej pieni się podczas smażenia pączków. Ten stan rzeczy może być spowodowany również przez kilka innych czynników, które warto wziąć pod uwagę, jeżeli zamierzasz smażyć pączki na tłusty czwartek.

Wiedz, iż przyczyną może tu być:

  • kiepskiej jakości tłuszcz – oleje niskiej jakości z domieszką wody mogą się pienić podczas smażenia;
  • smażenie zbyt dużej ilości pączków lub faworków na raz – dobrze je smażyć powoli i stopniowo;
  • nieodpowiednia temperatura tłuszczu – olej nie może być zbyt zimny ani za bardzo rozgrzany; idealna temperatura to ta pomiędzy 170 a 180 stopni;
  • obeschnięte ciasto – jeżeli od momentu uformowania ciasta do momentu smażenia minęło zbyt dużo czasu, to olej może się pienić, gdy zaczniesz smażyć pączki lub faworki.

Dla równowagi przygotuj coś w wersji fit. Co powiesz na sernik kinder bueno? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału