Olej kokosowy, w uproszczeniu VCO (Virgin Coconut Oil) jest dowodem, iż nasycone tłuszcze są zdrowe dla naszego organizmu i pomagają w odchudzaniu. Naturalny produkt wolny od jakichkolwiek domieszek zawiera prawie wszystkie pierwotne substancje czynne znajdujące się w dojrzałym orzechu kokosowym.
Można stosować go do:
- smażenia
- pieczenia
- smarowania kanapek
- do sałatek
- do użytku zewnętrznego jako silny preparat przeciwzapalny, regeneracyjny i kojący dla skóry.
Istotne jest również to, iż na olej kokosowy nie działa szkodliwie zmienna temperatura, podczas gdy w przypadku innych tłuszczy jadalnych wskutek tych zmian dochodzi do wytworzenia szkodliwych izomerów kwasów tłuszczowych (trans), które są trucizną dla naszego organizmu.
Olej kokosowy ze względu na dużą zawartość średnio i krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych jest produktem wspomagającym odchudzanie, gdyż w porównaniu z innymi olejami ma znacznie mniejszą wartość kaloryczną. Efekt ten wzmocniony jest przez obecność kwasu kaprynowego, kaprylowego i kapronowego o jeszcze krótszych łańcuchach. Potwierdzono także, iż podnosi walory smakowe, gdy zostaje dodawany do potraw w każdej formie.
A jakie ma działanie wewnętrzne na organizm?
- wspomaganie w redukcji wagi przy nadwadze i otyłości
- wzmacnianie funkcji tarczycy
- działanie przeciwbakteryjne
- wzmacnianie wątroby
- stymulacja systemu odpornościowego
- przeciwdziałanie osteoporozie
- łagodzenie dolegliwości cukrzycowych
- wzmaganie trawienia
- wchłaniania pokarmów
Co Ty na to? stosujesz olej kokosowy w kuchni?