Olej kokosowy – czy warto używać go w kuchni i czy jest dla nas zdrowy?

programkrolow.pl 2 lat temu

Olej kokosowy, w uproszczeniu VCO (Virgin Coconut Oil) jest dowodem, iż nasycone tłuszcze są zdrowe dla naszego organizmu i pomagają w odchudzaniu. Naturalny produkt wolny od jakichkolwiek domieszek zawiera prawie wszystkie pierwotne substancje czynne znajdujące się w dojrzałym orzechu kokosowym.

Można stosować go do:

  • smażenia
  • pieczenia
  • smarowania kanapek
  • do sałatek
  • do użytku zewnętrznego jako silny preparat przeciwzapalny, regeneracyjny i kojący dla skóry.

Istotne jest również to, iż na olej kokosowy nie działa szkodliwie zmienna temperatura, podczas gdy w przypadku innych tłuszczy jadalnych wskutek tych zmian dochodzi do wytworzenia szkodliwych izomerów kwasów tłuszczowych (trans), które są trucizną dla naszego organizmu.

Olej kokosowy ze względu na dużą zawartość średnio i krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych jest produktem wspomagającym odchudzanie, gdyż w porównaniu z innymi olejami ma znacznie mniejszą wartość kaloryczną. Efekt ten wzmocniony jest przez obecność kwasu kaprynowego, kaprylowego i kapronowego o jeszcze krótszych łańcuchach. Potwierdzono także, iż podnosi walory smakowe, gdy zostaje dodawany do potraw w każdej formie.

A jakie ma działanie wewnętrzne na organizm?

  • wspomaganie w redukcji wagi przy nadwadze i otyłości
  • wzmacnianie funkcji tarczycy
  • działanie przeciwbakteryjne
  • wzmacnianie wątroby
  • stymulacja systemu odpornościowego
  • przeciwdziałanie osteoporozie
  • łagodzenie dolegliwości cukrzycowych
  • wzmaganie trawienia
  • wchłaniania pokarmów

Co Ty na to? stosujesz olej kokosowy w kuchni?

Idź do oryginalnego materiału