Drewniane deski przydają się podczas gotowania, jednak przez ich strukturę i materiał, szybko wchłaniają wilgoć i zapachy, a to może przyczyniać się do rozwoju bakterii. Jednak bez obaw, nie oznacza to, iż musimy z nich rezygnować, warto jedynie adekwatne zadbać o deski, aby były czyste i posłużyły przez dłuższy czas.
Jak nie myć drewnianej deski do krojenia?
Przede wszystkim nie powinniśmy mieć jednej deski do wszystkiego, ponieważ to bardzo mocno utrudnia zachowanie higieny. Ile desek warto mieć? Przynajmniej dwie, ale lepiej więcej, obowiązkowo należy na osobnej kroić mięso. Dobrze jest mieć również oddzielną deskę na warzywa oraz owoce i oddzielną na chleb, bułki czy też ciasta.
Ponadto nie możemy myć deski w zmywarce — bardzo często już po kilku razach może się zniszczyć, ze względu na zbyt dużą ilość wody. W takiej sytuacji może wchłonąć wiele płynów, przez co popęka i nie będzie nadawała się do użytku. Lepiej nie zostawić deski do namoczenia w zlewie, ponieważ to również może zaszkodzić drewnu. Z drugiej strony samo opłukanie, nie jest wystarczające, tak więc jak zrobić to dobrze?
Sprawdź także: Jak często zmieniasz pościel? To wszystko "mieszka" na twojej poduszce
Jak powinno się myć drewnianą deskę do krojenia?
Zamiast mocnych detergentów i długiego namaczania w płynie, lepiej sprawdzą się domowe sposoby, które pozwolą na doczyszczenie deski i pozbycie się bakterii. Wystarczy, iż użyjesz produktów, które większość z nas ma w kuchni. Najlepszą metodą jest mieszanka soli i soku z cytryny. Tego typu preparat pozwoli na usunięcie nieprzyjemnego zapachu i bakterii. Jednocześnie nie wniknie w strukturę drewna, powodując, iż ono napęcznieje. Jak przygotować taką mieszkankę?
Na początek przygotowujemy cytrynę — lepiej sprawdzi się mocno dojrzała, który wydziela sporo soku. Deskę należy posypać solą — kilka łyżeczek w zależności od wielkości deski. Następnie kroimy cytrynę na pół i przecieramy nią deskę, jak gąbkę. Robimy to po obu stronach. jeżeli deskach jest bardzo brudna lub wydziela nieprzyjemny zapach to powstałą mieszankę można zostawić na kilkanaście minut, a następnie dokładnie przetrzeć deskę ścierką.
Zobacz też:
Gdzie wyrzucasz tubkę po paście? Wiele osób popełnia ten sam błąd
Parzysz herbatę w ten sposób? Psujesz smak i pozbawiasz ją ważnych adekwatności
Tak gwałtownie odmrozisz szyby w samochodzie. Zapomnij o porannym skrobaniu