Ogórki z ananasem

kardamonowy.pl 3 lat temu

Boszsz, nie mam już miejsca na przetwory. Moja szafa ma ograniczoną pojemność, piwnica odpada. Na dodatek przede mną jeszcze powidła jakoś w okolicach września. Może jakieś dżemy z aronii. Już nie mam na nie miejsca, więc nie wiem co zrobię. Nie będę się wygłupiać, w tym roku ogórków więcej nie robię. Miałam w planie zrobić jeszcze sałatki z ogórkami, kapustą i papryką, ale odpuszczam. Moja przyszła spiżarnia będzie musiałam być osobnym, sporym pokojem. Znając życie po pewnym czasie także zabraknie w niej miejsca. Dobra, nieważne, ja nie o tym.
Ogórki z ananasem są ostatnimi, jakie wyczarowałam. Już parę lat temu wpadłam gdzieś na nie, zapisałam je i o nich zapomniałam. Ostatnio wyszperałam je w moim notatniku i postanowiłam je zrobić. Jest to dość oryginalne połączenie, dodatkowo My lubi ananasa. Szast prast i mamy w szafie parę słoików. Parę już poszło w świat.
Efekt końcowy? No bomba. My wyjadał je jeszcze przed pasteryzacją i mówił, iż są przepyszne. Więc co? Zrobiłam kolejną porcję. W tym roku królują więc ogórki w curry i ogórki z ananasem.
Przepis jest banalny. Wszystkie składniki się ze sobą łączy i zostawia na parę godzin to połączenia się smaków. Potem tylko pasteryzacja i gotowe. Ja dodatkowo mam jeszcze wygodną w obsłudze szatkownicę, więc już w ogóle nie miałam roboty (i kupiłam już pokrojone kawałki ananasa). Na koniec miałam trochę nerwów, bo klasycznie nie wszystkie słoiki mi się pozamykały. Ale to nie jest niczyja wina. No dobra, moja. Źle podobierałam STARE zakrętki. To nigdy nie może się udać w 100%. Przynajmniej mi się nie udaje. I zawsze popełniam ten sam błąd. Bo ciągle mam nadzieję, iż jednak zaskoczy.
Ananas nie jest jakoś bardzo wyczuwalny w tych przetworach. Moim zdaniem jest tak jak trzeba. Na pierwszym miejscu jest słodki smak ogórków. Trochę octu i ananas. Jest naprawdę fajnie.
Ilość słoików jest u mnie orientacyjna, bo używałam różnych. Mniejszych i większych, wyższych i bardziej pękatych.
Przepis wzięłam ze strony Smakosze. Trochę go zmieniłam, ale nieznacznie.



Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
2 puszki ananasa w zalewie
4 cebule
4 ząbki czosnku
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
(przepis na około 12 słoików, mniej więcej każdy po 250 ml)

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Ananasy (syrop zostawiamy) kroimy w większą kostkę, cebulę kroimy w piórka, dodajemy do ogórków.
Do garnka wlewamy syrop z ananasów, ocet, dodajemy ocet, sól i rozdrobnione ząbki czosnku, zagotowujemy.
Gorącą zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Do wyparzonych słoików wkładamy dość ściśle gotową sałatkę, wlewamy zalewę i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut.

Podobne przepisy:
Ogórki z kolendrą
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki z chili i czosnkiem
Ogórki w curry z selerem naciowym
Ogórki kanapkowe z chili

Idź do oryginalnego materiału