Poszukujesz przepisu na aromatyczne i wyraziste ogórki, przy których konserwowe mogą się schować? W takim razie świetnie trafiłeś. Tym razem podam recepturę na warzywa w zalewie gyros - tę popularną przyprawę możesz kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Mnie już urzekły te przetwory, dlatego zrobiłam im miejsce na kilku półkach. Teraz kolej na ciebie.
Jak zrobić przyprawę gyros?
Gyros stanowi połączenie mieszanek przypraw z kuchni greckiej i tureckiej. Najczęściej używamy tej przyprawy do doprawienia mięs, jednak tym razem wykorzystamy ją do ogórków.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia przyprawy gyros? Oto lista:
- 3 łyżki papryki słodkiej;
- 1,5 łyżeczki czosnku suszonego;
- 1,5 łyżeczki cebuli suszonej;
- 1,5 łyżeczki kolendry;
- 1,5 łyżeczki papryczki chili;
- 1 łyżeczka rozmarynu;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 łyżeczka tymianku;
- 0,5 łyżeczki gorczycy białej;
- 0,5 łyżeczki kurkumy;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- 2 ziarna pieprzy czarnego;
- 1 ziarno ziela angielskiego,
- sól i cukier do smaku.
Żeby zrobić przyprawę gyros, na początek rozcieram w moździerzu kolendrę, pieprz i ziele angielskie, a potem dosypuję pozostałe przyprawy i powtarzam ten proces. Na koniec doprawiam całość solą i cukrem do smaku. Przechowuję w szczelnym pojemniku.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Przepis na dżem z czarnej porzeczki. Jakie owoce można do niego dodać?
Przepis na ogórki w zalewie gyros
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych;
- 3 czerwone papryki;
- 3 cebule;
- 2 marchewki;
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%;
- 1,5 szklanki cukru;
- 1 szklanka wody;
- 70 ml oleju;
- 3 łyżki przyprawy gyros;
- 2 łyżki soli;
- 1 łyżeczka gorczycy.
Przygotowanie:
Na początek myję ogórki w zimnej wodzie i kroję je w plastry o grubości 2 cm. Potem wrzucam te oczyszczone i pokrojone warzywa do miski.
Następnie kroję pozostałe warzywa: papryki w kostkę, cebule w pióra i marchewki w talarki. Dorzucam je do ogórków, a potem całość posypuję solą i mieszam.
W kolejnym kroku robię zalewę gyros. W tym celu podgrzewam ocet z wodą i rozpuszczam cukier. Całość studzę, po czym dolewam olej. Dodaję też przyprawę gyros i gorczycę. Wszystko mieszam do połączenia składników i tak przygotowaną zalewą zalewam posolone warzywa. Przykrywam je i odstawiam na 8 h.
Po tym czasie przekładam warzywa do słoików, szczelnie zakręcam i poddaję pasteryzacji w garnku. Ogórki w zalewie gyros odstawiam do ostudzenia, a potem przenoszę je do spiżarni. Są gotowe do spożycia już po 4 dniach.
Z czym jeść ogórki w zalewie gyros?
Jak widać, ogórki w zalewie gyros mają też inne warzywa, dlatego można potraktować je jak pełnoprawną sałatkę do obiadu. Pasują do różnych mięs, tj. kotlety, pieczenie, golonki, żeberka.
Sprawdzą się także jako dodatek do dań z grilla. Podaję je również do burgerów, zapiekanek czy kanapek zamiast konserwowych. Świetnie smakują jako zimna przystawka na stole imprezowym w połączeniu z serami, wędlinami czy pasztetami.
Zobacz też:
W tym cieście zakochają się nie tylko dzieci. Zrobisz je bez włączania piekarnika
Zrób taką sałatkę z kapusty kiszonej do słoików. Jesienią ochroni cię przed przeziębieniem
To najlepsza mąka na pierogi. Wychodzą elastyczne i delikatne