Polecam fantastyczne ogórki krokodylki z chili do słoików na zimę, które są chrupią i kąsają. Świetnie smakują, bo są jednocześnie słodkie i ostre. Wszystko za sprawą zrównoważonej w smaku słodko pikantnej i lekko kwaśnej zalewy po meksykańsku. Zobacz jak zrobić najlepsze ogórki z chili, które będą hitem na niejednej imprezie.
Sezon na ogórki w pełni. Dziś u mnie pyszne ogórki z chili w sam raz na imprezową przekąskę, do sałatek, obiadu lub kanapek. jeżeli znudziły Ci się tradycyjne przepisy na ogórki, to moje krokodylki będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Do zrobienia takiej potrawy potrzebne są przede wszystkim małe ogórki gruntowe, które po przekrojeniu w słoiki, wyglądają jak krokodylki 🙂 i są bardzo chrupiące. Są tak dobre, iż trudno nie wyjeść wszystkich z zalewy :-), a po 3 dniach są nieziemskie.
Składniki:
Podane proporcje są na 1 kg ogórków. Każdy więc łatwo przeliczy potrzebną ilość składników. Na każdy 1 kg ogórków przygotuj 3 słoiki o pojemności 500 ml.
Moja szklanka ma zawsze 250 ml.
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli kamiennej do przetworów (około 40 g)
- 4 ząbki czosnku
- od 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki papryczki chili w proszku lub płatkach (dla fanów mniej lub bardziej ostrych smaków)
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Na każdy słoik:
- pół listka laurowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
Zalewa (proporcje są sprawdzone):
- 200 ml octu spirytusowego 10% (4/5 szklanki)
- 125 ml wody (pół szklanki)
- 100 ml oleju (7 łyżek)
- 220 g cukru (1 szklanka)
Na powyższym zdjęciu do 1 słoika dodałam dla ozdoby kawałki papryczki chili.
Jak zrobić ogórki krokodylki z chili?
Zanim przystąpisz do zrobienia potrawy, przeczytaj cały opis. Podaję jak krok po kroku zrobić ogórki w chili, dzięki temu efektywnie zaplanujesz kolejność oraz czas pracy. W opisie dzielę się moimi wskazówkami oraz zamiennikami składników.
Do zrobienia potrawy przygotuj przede wszystkim: dużą miskę lub garnek do marynowania ogórków, nóż i deskę do krojenia oraz odpowiednią ilość słoików z nakrętkami.
Krok 1 – przygotowuję ogórki
Do tych przetworów używam małych ogórków gruntowych. Najlepsze są oczywiście świeże prosto z ogródka. jeżeli masz sklepowe, to namocz je w misce z zimną wodą przez 1 godzinę, aby nabrały jędrności. Małych ogórków dłużej nie trzeba moczyć.
Ogórki dokładnie myję w zimnej wodzie. Odkrawam im symbolicznie 2 – 3 mm końcówki i przekrawam wzdłuż na pół. jeżeli masz średniej wielkości ogórki, to pokrój w ćwiartki.
Pokrojone ogóreczki wrzucam do miski, posypuję solą i wszystko mieszam, aby sól równomiernie pokryła ogórki. Miskę przykrywam czystą ścierką kuchenną i odstawiam na 6 godzin, a najlepiej na całą noc (ale wówczas w chłodnym miejscu). W trakcie moczenia 2 – 3 razy mieszam ogórki, aby szybciej puściły sok.
Krok 2 – zlewam słoną wodę i przyprawiam
Gdy po minimum 6 godzinach ogórki puszczą sok (widać na zdjęciu powyżej), wylewam ją i pozostawiam w misce mokre ogóreczki.
Ogórki posypuję papryką chili, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wszystko oczywiście mieszam ze sobą. jeżeli nie jesteś fanem za ostrych smaków, to daj mniejszą ilość chili (pół łyżeczki na każde 1 kg ogórków). Możesz też użyć pieprzu cayenne, który jest łagodniejszy od chili.
Krok 3 – przygotowuję zalewę i marynuję przyprawione krokodylki
Do rondelka wlewam: wodę, ocet oraz olej i wsypuję cukier. Wszystko mieszam ze sobą i gotuję na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i zalewa zagotuje. Wówczas zdejmuję z ognia i gorącą zalewę wlewam do miski z przyprawionymi ogórkami.
Całość mieszam łyżką, przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do całkowitego ostygnięcia na minimum 1 godzinę. Ogórki lekko się skurczą, będą lekko miękkie i takie mają być.
Krok 4 – przekładam ogórki do słoików i pasteryzuję
Słoiki i nakrętki dokładnie myję i wyparzam. Bardzo ważne jest, aby słoiki były bez szczerbień, a zakrętki bez śladów rdzy (najlepiej nowe).
Do umytych i wyparzonych słoików wkładam po pół listka laurowego i 2 ziarna ziela angielskiego. Następnie połówki ogórków, które układam dość ciasno. Najlepiej jest lekko przechylić słoik pod ukosem i układać ogórki jeden obok drugiego, a na koniec wciskać w wolną przestrzeń. Następnie mieszam zalewę, w której były marynowane ogórki i rozlewam do słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki, ale pozostawiam 1 cm wolnej przestrzeni u góry słoika. Taka nieduża ilość zalewy w zupełności wystarczy, ale trzeba ciasno wcisnąć ogórki.
Lekko kołyszę słoikami, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, mocno zakręcam i krótko pasteryzuję.
Na dno szerokiego garnka kładę ścierkę kuchenną, wkładam słoiki (nie powinny się ze sobą stykać). Wlewam zimną wodę, aby sięgała do 3/4 lub 4/5 wysokości słoików i zagotowuję na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotało. Przypominam zasadę: zimne słoiki do zimnej wody, a gorące do gorącej.
Słoiki o pojemności od 500 do 700 ml pasteryzuję przez 10 minut. Czas liczę od momentu zagotowania się wody w garnku. Następnie ostrożnie wyjmuję, układam do góry dnem na blacie kuchennym wyścielonym ręcznikiem i przykrywam ręcznikiem. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia i wynoszę do spiżarni. Krokodylki w chili są dobre już po 3 dniach od zrobienia. Warto zrobić większą ilość, bo znikają ze słoika w oka mgnieniu :-).
Smacznego!
Zobacz również kanapkowe ogórki w curry
Jeśli chcesz, aby ogórki były jeszcze bardziej chrupiące, to polecam przepis na ogórki konserwowe. Wystarczy do słoików dodać paprykę chili (w proszku lub małą ilość pokrojonych kawałków świeżej).