Ogórki kiszone wyjdą miękkie, jak purchawki. Nie popełniaj tych popularnych błędów

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki kiszone - Pyszności; źródło: Adobe


Miękkie ogórki kiszone to prawdziwa zmora. Mimo trudu włożonego w przygotowanie weków i pieczołowicie obliczonych proporcji solanki kiszonka ma nieprzyjemną, gąbczastą strukturę, brak jej jędrności i chrupkości? Być może popełniliście jeden z błędów z poniższej listy. Sprawdźcie, co stoi za tym, iż górki kiszone wychodzą za miękkie.

Zastanawiasz się, dlaczego ogórki kiszone wyszły miękkie i gąbczaste? Za taki stan rzeczy może odpowiadać zła jakość lub odmiana ogórków, nieodpowiednia proporcja składników w zalewie czy zbyt duża ilość przypraw. Poznaj patenty, które sprawią, iż kiszonka zachowa chrupiącą i jędrną strukturę. Sprawdź też listę najczęściej popełnianych błędów podczas kiszenia.

Przeczytaj również: Okrasa zawsze do solanki dodaje jedną przyprawę. Mocno podkręca smak ogórków

Miękkie ogórki kiszone. Oto najczęściej popełniane błędy

Najczęściej popełnianym błędem jest przyrządzenie kiszonki z ogórków złej jakości lub odmiany. Do kiszenia bowiem najlepiej nadają się ogórki gruntowe z odmian: Śremski, Octopus, Julina. Na to, jak mocno nawożone były warzywa, nie mamy wpływu. Dlatego też najlepiej kupować produkty od sprawdzonych dostawców bądź uprawiać je samemu. jeżeli nie masz pewności, czy ogórki są dobrej jakości, możesz zrobić szybki test. Przekrój warzywo na pół – jeżeli jego struktura wewnątrz będzie gąbczasta, a komora w środku pusta, to znak, iż ogórek był mocno nawożony.

Do kiszenia najlepiej wybierać małe ogórki (zamiast przerośniętych okazów). Powinny być jak najświeższe, tzn. najlepiej ukisić je tuż po kupnie lub zebraniu z grządki. Dlaczego? W ogórkach procesy gnilne rozpoczynają się natychmiast po zerwaniu. Im dłużej więc zwlekasz z ukiszeniem ich, tym będą bardziej miękkie po ukiszeniu. Ważnym elementem kiszenia jest również odpowiednia proporcja składników w zalewie. Solanka powinna mieć stężenie 6-8 proc. Do jej przygotowania najlepiej używać soli niejodowanej.

Ogórki kiszone – Pyszności; źródło: Adobe

Im więcej dodatków w kiszonce, tym większe prawdopodobieństwo, iż ogórki będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Klasyczny zestaw, który zawsze się sprawdza to koper, chrzan i czosnek. Należy pamiętać, żeby zachować umiar w dodawaniu przypraw. jeżeli będzie ich za dużo, nie tylko zepsują smak samych ogórków kiszonych, ale mogą również sprawić, iż warzywa zamiast ukisić się, po prostu zgniją.

Co zrobić, by ogórki kiszone były jędrne i chrupiące?

Jest kilka patentów, które pomogą zachować jędrną strukturę kiszonym ogórkom. Przed ukiszeniem zanurz warzywa w lodowato zimnej wodzie – najlepiej by spędziły w niej co najmniej godzinę. Dodanie liścia wiśni, winogrona lub dębu zabezpieczy ogórki przed zbyt dużym zmięknięciem w procesie fermentacji mlekowej. Liście dębu zabarwiają ogórki na brązowo. Charakteryzują się adekwatnościami konserwującymi, które sprawią, iż kiszonka przetrwa o wiele dłużej. Ponadto, dębowe liście nadadzą większej twardości i chrupkości ogórkom. Liście wiśni również zwiększą trwałość kiszonki oraz sprawią, iż ta będzie mniej gorzka. Natomiast liście winogron zapobiegają wiotczeniu ogórków.

Do kiszenia ogórków wykorzystać można również liście porzeczek lub malin – nadadzą kiszonce przyjemnego, lekko słodkiego aromatu oraz sprawią, iż górki będą bardziej jędrne. Dodatek liści chrzanu zaś ułatwi fermentacje i nada kiszonce ostrzejszego smaku. Do ogórków kiszonych można też dorzucić kilka ziaren gorczycy – przyprawa ta ma adekwatności konserwujące oraz zapobiega rozwojowi pleśni.

Idź do oryginalnego materiału