Gdy na stole pojawia się biały obrus, od razu czujemy, iż zbliża się coś wyjątkowego. To symbol tradycji i elegancji, który sprawia, iż świąteczna kolacja staje się jeszcze bardziej podniosła. Niestety zdarza się, iż podczas kolacji, kawałki jedzenia lądują na materiale, tworząc trudne do wywabienia plamy. Z pomocą przybywa wtedy domowy trik, za pomocą którego obrus na powrót będzie olśniewał bielą i czystością.
REKLAMA
Zobacz wideo Prezent w nietypowym kształcie? Nie ma obaw! Tymi sposobami możesz zapakować wszystko
Jak pozbyć się plam na białym obrusie? Wykorzystaj metodę babć na uporczywe zabrudzenia
Istnieją zabrudzenia, wobec których tradycyjne pranie pozostaje bez żadnych szans. Do tej grupy należą m.in. ślady po trawie, czerwonym winie czy świątecznym barszczu. Choć większość z nas w takiej sytuacji chwyciłaby za kupny wybielacz, warto wykorzystać domowy trik, który jest bezpieczniejszy dla tkanin i nie wydasz na niego ani złotówki. Wystarczy, iż użyjesz pewnych resztek.
Sprawdź też: Wrzucasz ubrania do kontenerów? Tylko niewielka część trafia do potrzebujących. To się z nimi dzieje
Genialnym rozwiązaniem na przywrócenie bieli poplamionemu obrusowi jest wykorzystanie skorupek po jajkach. Możesz użyć ich praktycznie do większości materiałów, dlatego z powodzeniem wypierzesz z ich pomocą skarpetki, firanki czy bieliznę.
Przygotuj skorupki z 4 jajek, dokładnie je opłucz i pozostaw do wyschnięcia.
Następnie pokrusz je na drobne kawałki lub zmiel w blenderze.
Proszek wsyp do bawełnianego woreczka i dokładnie zwiąż. Umieść go w bębnie pralki razem z zabrudzonym obrusem.
Dodaj zwykły detergent i ustaw program do prania białych tkanin.
PORADA! Skorupki jaj działają jak naturalny odplamiacz, delikatnie usuwają przebarwienia i przywracają tkaninom świeżość. Posiadają adekwatności zmiękczające wodę, dzięki czemu zwiększa się skuteczność odplamiania również podczas prania kolorowych ubrań.
skorupki jajek Boontian Pothasu / Getty Images/istock.com
Co zrobić ze skorupkami od jajek? Można wykorzystać je na kilka sposobów
Skorupki jajek mają wiele zastosowań poza praniem. Już nasze babcie odkryły ich liczne zalety. Są doskonałym nawozem dla kwiatów – wystarczy je drobno pokruszyć i wymieszać z ziemią w doniczce lub na grządce, aby dostarczyć roślinom wapnia, który wspiera ich zdrowy wzrost. Skorupki mogą także służyć jako łagodny środek czyszczący naczynia i garnki. Ich tekstura skutecznie usuwa uporczywe zabrudzenia, nie rysując powierzchni. W ogrodzie potłuczone skorupki rozsypane wokół roślin mogą pomóc w walce z żerującymi ślimakami. Szkodniki nie cierpią ich dotyku, dlatego unikają takich miejsc jak ognia.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.