Odkąd stosuję zasadę 1:1, placki wychodzą jak w restauracji. Złote, chrupiące i mocno ziemniaczane

kobieta.gazeta.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: Przepis na placki ziemniaczane OlyaSolodenko/iStock


Placki ziemniaczane to typowo polska potrawa. Jest pyszna, sycąca i sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. jeżeli marzy ci się takie danie, z przyjemnością powiem ci, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane. Będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Placki ziemniaczane podaje się zaraz po usmażeniu, żeby pozostały chrupkie. Można jeść je solo albo zaserwować w towarzystwie gulaszu, kwaśnej śmietany, twarogu albo wybranego sosu, np. czosnkowego. Nie brakuje też fanów wersji na słodko, czyli z cukrem, konfiturą czy musem jabłkowym. Najważniejsze są jednak odpowiednie proporcje składników. Zasada 1:1 to coś, o czym zdecydowanie warto pamiętać.


REKLAMA


Zobacz wideo Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree


Przepis na placki ziemniaczane. Wystarczy 1 łyżka tego produktu
Najważniejsze są oczywiście ziemniaki. Placki będą smakować najlepiej, gdy sięgniesz po starą, mączystą odmianę kartofli o wysokiej zawartości skrobi. Młode warzywa mają za dużo wody. Drugą istotną zasadą jest odsączanie ziemniaków. jeżeli tego nie zrobisz, danie wyjdzie gumowate i po prostu niesmaczne. Po trzecie pamiętaj o wyżej wspomnianej zasadzie 1:1, czyli używaniu 1 łyżki mąki na 1 kilogram kartofli. Stworzysz wtedy masę o idealnej konsystencji. Chcesz podjąć wyzwanie? Oto lista potrzebnych składników:


1 kg ziemniaków,
2 jajka,
1 cebula,
1 łyżka mąki pszennej,
sól,
olej do smażenia.


Jak smażyć placki ziemniaczane? antos777/iStock


Jak smażyć placki ziemniaczane? Temperatura jest kluczowa
jeżeli zaczniesz smażyć placki w zbyt niskiej temperaturze, zaczną one nadmiernie wchłaniać tłuszcz. W efekcie nie będą chrupiące, tylko sflaczałe. Zbyt wysoka temperatura też nie jest jednak dobra, bo wtedy masa przypiecze się na zewnątrz, a w środku wciąż będzie płynna. Najlepiej smażyć placuszki w 180 st. C. Oto instrukcja krok po kroku:


Obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
Zostaw w misce na 10 minut. Po upływie tego czasu odsącz wodę.
Dodaj mąkę, jajka, drobno posiekaną cebulę oraz szczyptę soli. Wymieszaj całość.
dzięki łyżki nakładaj placki na rozgrzaną patelnię. Smaż przez 3 minuty na złoty kolor.
Odkładaj placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału