Oddaj zamiast wyrzucać

cypr24.eu 1 dzień temu

Pracownicy socjalni z Pafos będą odbierać żywność, która miałaby być wyrzucona i przekazywać ją potrzebującym.

Jak poinformowała Mariella Theophanous , pracownica socjalna w Pafos, niedługo ma ruszyć pilotażowy program gospodarowania odpadami żywnościowymi .

Program walki z marnowaniem żywności zapewni potrzebującym rodzinom nadmiar żywności z restauracji, kawiarni i piekarni, a jednocześnie wesprze zrównoważony rozwój środowiska.

Po zamknięciu lokali gastronomicznych danego dnia, niesprzedana żywność zostanie rozdana, a w niektórych przypadkach restauracje przygotują posiłki specjalnie dla potrzebujących rodzin.

Proponowany projekt został jednogłośnie zatwierdzony na plenarnym posiedzeniu rady miejskiej Pafos, które odbyło się w grudniu.

Program ma podwójny cel: pomóc osobom, które mają trudności z codziennym kupowaniem żywności, a także ograniczyć marnowanie żywności.

Potrzeba lepszego zarządzania nadwyżkami żywności jest pilniejsza niż kiedykolwiek. Za tym pomysłem stoi wzrost wyzwań społecznych i środowiskowych, takich jak marnowanie żywności i wzmocnienie pozycji grup wrażliwych.

Chcemy dawać dobry przykład, wykorzystując nadwyżki żywności, aby pomagać potrzebującym, a jednocześnie przyczyniać się do zmniejszenia obciążenia środowiska – powiedziała Theophanous.

Władze Pafos jako pierwsze wdrożyły program dotyczący nadwyżek żywności.

Theophanous powiedział, iż rozpoczęli współpracę z firmami z Pafos, takimi jak piekarnie, restauracje, grille i supermarkety. Tymczasem w tym okresie program pilotażowy będzie monitorowany w celu wprowadzenia usprawnień tam, gdzie to konieczne.

Program rozpocznie się od rodzin korzystających z usług ośrodka doradztwa gminnego, które zostały już poddane ocenie.

Idź do oryginalnego materiału