Pracownicy socjalni z Pafos będą odbierać żywność, która miałaby być wyrzucona i przekazywać ją potrzebującym.
Jak poinformowała Mariella Theophanous , pracownica socjalna w Pafos, niedługo ma ruszyć pilotażowy program gospodarowania odpadami żywnościowymi .
Program walki z marnowaniem żywności zapewni potrzebującym rodzinom nadmiar żywności z restauracji, kawiarni i piekarni, a jednocześnie wesprze zrównoważony rozwój środowiska.
Po zamknięciu lokali gastronomicznych danego dnia, niesprzedana żywność zostanie rozdana, a w niektórych przypadkach restauracje przygotują posiłki specjalnie dla potrzebujących rodzin.
Proponowany projekt został jednogłośnie zatwierdzony na plenarnym posiedzeniu rady miejskiej Pafos, które odbyło się w grudniu.
Program ma podwójny cel: pomóc osobom, które mają trudności z codziennym kupowaniem żywności, a także ograniczyć marnowanie żywności.
Potrzeba lepszego zarządzania nadwyżkami żywności jest pilniejsza niż kiedykolwiek. Za tym pomysłem stoi wzrost wyzwań społecznych i środowiskowych, takich jak marnowanie żywności i wzmocnienie pozycji grup wrażliwych.
Chcemy dawać dobry przykład, wykorzystując nadwyżki żywności, aby pomagać potrzebującym, a jednocześnie przyczyniać się do zmniejszenia obciążenia środowiska – powiedziała Theophanous.
Władze Pafos jako pierwsze wdrożyły program dotyczący nadwyżek żywności.
Theophanous powiedział, iż rozpoczęli współpracę z firmami z Pafos, takimi jak piekarnie, restauracje, grille i supermarkety. Tymczasem w tym okresie program pilotażowy będzie monitorowany w celu wprowadzenia usprawnień tam, gdzie to konieczne.
Program rozpocznie się od rodzin korzystających z usług ośrodka doradztwa gminnego, które zostały już poddane ocenie.