Zapiekanki to wybawienie dla osób, które nie chcą tracić czasu w mozolne przyrządzanie obiadu. Różnorodne składniki można ukryć w jednym naczyniu, a potem wszystko upiec w piekarniku. Pyszne danie jest gotowe w szybkim czasie i wszyscy domownicy się nim najedzą, zwłaszcza jeżeli uwzględnisz w przepisie ziemniaki. Te warzywa w połączeniu z rybą i innymi składnikami to prawdziwy skarb na talerzu. Wypróbuj tę praktyczną i szybką recepturę na ziemniaczaną zapiekankę z tuńczykiem.
Rewelacyjnych pomysłów na domowy posiłek nigdy dość. Dziś proponujemy ukochane danie wiele smakoszy – zapiekankę w niebanalnej wersji. Ten miks zrewolucjonizuje każdą kuchnię. Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem, cebulą i sosem na bazie mleka i śmietany to uczta dla podniebienia.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 kg ziemniaków
3 łyżki masła
3 cebule
100 ml mleka 0,5 proc.
300 g śmietany 18 proc.
sól
pieprz
łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Formę do zapiekania smarujemy masłem i umieszczamy 1/2 porcji ziemniaków pokrojonych w niegrube paski i pokrojoną cebulę, posypujemy warzywa pieprzem i solą. Potem rozrzucamy kawałki ryby i znów umieszczamy kartofle, dodajemy pieprz.
Mleko i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy trochę pieprzu i soli, a następnie zalewamy wszystkie składniki w naczyniu. Oprószamy wierzch bułką tartą. Zimne masło wyjmujemy z lodówki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wiórkami posypujemy potrawę i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C, pieczemy na złoty kolor przez godzinę (lub nieco krócej), aż ziemniaki zmiękną.
Sprawdź też przepis na zapiekankę makaronową