Obiad z ziemniaków i tuńczyka. Ta receptura jest nie do przebicia

shareinfo.pl 11 godzin temu
fot. screen Youtube / Hausgemachte Rezepte

Zapiekanki to wybawienie dla osób, które nie chcą tracić czasu w mozolne przyrządzanie obiadu. Różnorodne składniki można ukryć w jednym naczyniu, a potem wszystko upiec w piekarniku. Pyszne danie jest gotowe w szybkim czasie i wszyscy domownicy się nim najedzą, zwłaszcza jeżeli uwzględnisz w przepisie ziemniaki. Te warzywa w połączeniu z rybą i innymi składnikami to prawdziwy skarb na talerzu. Wypróbuj tę praktyczną i szybką recepturę na ziemniaczaną zapiekankę z tuńczykiem.

Rewelacyjnych pomysłów na domowy posiłek nigdy dość. Dziś proponujemy ukochane danie wiele smakoszy – zapiekankę w niebanalnej wersji. Ten miks zrewolucjonizuje każdą kuchnię. Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem, cebulą i sosem na bazie mleka i śmietany to uczta dla podniebienia.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem

Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 kg ziemniaków
3 łyżki masła
3 cebule
100 ml mleka 0,5 proc.
300 g śmietany 18 proc.
sól
pieprz
łyżka bułki tartej

Wykonanie:
Formę do zapiekania smarujemy masłem i umieszczamy 1/2 porcji ziemniaków pokrojonych w niegrube paski i pokrojoną cebulę, posypujemy warzywa pieprzem i solą. Potem rozrzucamy kawałki ryby i znów umieszczamy kartofle, dodajemy pieprz.

Mleko i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy trochę pieprzu i soli, a następnie zalewamy wszystkie składniki w naczyniu. Oprószamy wierzch bułką tartą. Zimne masło wyjmujemy z lodówki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wiórkami posypujemy potrawę i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C, pieczemy na złoty kolor przez godzinę (lub nieco krócej), aż ziemniaki zmiękną.

Sprawdź też przepis na zapiekankę makaronową

Idź do oryginalnego materiału