Od wspólnego spaceru po lesie do pysznego dania na talerzu

codojedzenia.pl 3 godzin temu

Domowe spaghetti z grzybami i parmezanem to danie, które przygotowałam od podstaw i z wielką pasją. Wszystko zaczęło się od pomysłu na wyjątkowy, jesienny obiad, który nie tylko zadowoli nasze podniebienia, ale również sprawi, iż poczujemy się bliżej natury. Dlatego postanowiłam przygotować makaron własnoręcznie, korzystając z prostych składników: mąki, jajek i szczypty soli. Samo wyrabianie ciasta i formowanie spaghetti to dla mnie bardzo satysfakcjonujący proces. Od kiedy mam maszynkę do makaronu to również świetna zabawa.

Zanurz się w smaku natury – spaghetti z grzybami, jakiego nie znajdziesz w żadnej restauracji!

Kolejny etap wymagał wyprawy do lasu – tam, wśród zapachu mchu i szelestu liści, zbieraliśmy z mężem leśne grzyby. Wpadło do koszyka parę prawdziwków i podgrzybków, ale najwięcej pieprzników o charakterystycznym aromacie i smaku. Oczyszczone grzyby podsmażyłam na maśle z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. To połączenie przypraw nadaje potrawie niezwykłej głębi i aromatu, idealnie podkreślając smak grzybów.

Kiedy spaghetti było gotowe, a grzyby podsmażone na złocisty kolor, wymieszałam je delikatnie, pozwalając wszystkim składnikom połączyć się w spójną całość. Na koniec posypałam danie startym parmezanem, który dzięki swojej wyrazistej nutce i kremowej konsystencji idealnie komponuje się z całością.

Zbieraj, gotuj, delektuj się – domowe spaghetti z grzybami prosto z natury!

Efekt końcowy? To prawdziwa uczta dla zmysłów – domowy makaron, leśne grzyby i parmezan tworzą danie pełne smaku i aromatu, które przypomina o prostych przyjemnościach. Zbieranie grzybów, bliskość natury i wspólnie spędzony czas z mężem – to spaghetti z grzybami łączy w sobie wszystko co kocham.

Spaghetti z leśnymi grzybami i parmezanem

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

300 g pieprzników lub innych leśnych grzybów

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

2 łyżki oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku

1 łyżka octu balsamicznego

100 ml śmietanki

porcja domowego spaghetti, waga po ugotowaniu

50 startego parmezanu

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól do smaku

czarny pieprz świeżo młotkowany

Przygotowanie:

  1. Postawić dużą patelnię na kuchence i dobrze rozgrzać oliwę.Dodać świeże listki tymianku, grzyby i sporą szczyptę soli. Smaż grzyby przez około 4 minuty –Ważne aby dobrze odparowały wodę. Dodać czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i smażyć dalej, aż grzyby lekko się zarumienią, a większość wody odparuje.
  2. Podczas smażenia grzybów zagotować wodę na spaghetti. Spaghetti, tutaj przepis, wrzucić na gorującą się wode i gotować około 2 minut. Odcedzić i zachować odrobinę wody od gotowania.
  3. Następnie do podsmażonych grzybów dodać ocet balsamiczny i zamieszać do połączenia. Wlać śmietankę i 2 łyżki wody od gotowania makaronu. Zagotować sos, po czym wymieszać z makaronem.
  4. Przełożyć makaron na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Od razu podawać. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału