Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, iż wszyscy oblizują talerze

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /Pixel


Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa na Wielki Piątek? Spróbuj zrobić gołąbki wegetariańskie, które są łatwe w przygotowaniu, pożywne i tak smaczne, iż wszyscy domownicy oblizują po nich talerze. Gdy spróbujesz raz, na sto procent będziesz już robić je regularnie, bo są idealne nie tylko na postne dni.

Wielki Piątek jest dla wielu Polaków czasem zadumy, wyciszenia i wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Jeśli ty również pościsz i szukasz pomysłu na obiad wegetariański, przygotuj wegetariańskie gołąbki.

Gdy pojawią się na stole, wszyscy domownicy będą zachwyceni. Z poniższego przepisu wychodzą tak smaczne, iż naprawdę trudno będzie się powstrzymać, aby nie wziąć przynajmniej jednej dokładki.

Może cię zainteresować: Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni

Wypróbuj przepis na gołąbki wegetariańskie. Są idealne nie tylko na Wielki Piątek

Czy wiesz, iż gołąbki to jeden z najlepszych obiadów na Wielki Piątek? Oczywiście nie takie tradycyjne, tylko w wersji bezmięsnej np. z pieczarkami, bo te doskonale pasują do kapustą. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów z marketu.

Przepis na gołąbki wegetariański - składniki:

  • kapusta włoska - 1 główka
  • pieczarki - 300 g
  • ryż - 250 g
  • cebula - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 2/3 łyżki
  • koperek - 1 pęczek
  • pieprz i sól
  • masło klarowane

Czytaj również: Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam

Jak zrobić gołąbki wegetariańskie krok po kroku? To nic trudnego

Przygotowanie gołąbków wegetariańskich na obiad w Wielki Piątek wcale nie jest skomplikowane. Zacznij od wypłukania ryżu i ugotowania go zgodnie z instrukcją na pudełku. Zazwyczaj trzeba to robić kwadrans.

Kapustę natomiast najpierw sparz, a dopiero później porozdzielaj liście. Kolejnym ważnym krokiem jest pokrojenie grzybów (pieczarek albo innych wybranych w mniejsze kawałeczki), cebuli w kostkę i posiekanie koperku.

Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulkę, dorzuć pieczarki, a gdy woda z nich wyparuje, duś je jeszcze 5 minut. Następnie dopraw swój farsz przyprawami i koperkiem, zdejmij go z ognia i poczekaj, aż wystygnie.

Wymieszaj z ryżem i ułóż gotowy farsz na liściach kapusty tak, by powstały gołąbki. Przełóż gołąbki wegetariańskie do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj przez kilka minut. Dorzuć koncentrat pomidorowy, dopraw i duś pod przykryciem przez 15 minut. Smacznego!

Zobacz też:

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

Żurek i barszcz biały to nie to samo. Wiesz, na czym polega różnica?

Idź do oryginalnego materiału