Wielki Piątek jest dla wielu Polaków czasem zadumy, wyciszenia i wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Jeśli ty również pościsz i szukasz pomysłu na obiad wegetariański, przygotuj wegetariańskie gołąbki.
Gdy pojawią się na stole, wszyscy domownicy będą zachwyceni. Z poniższego przepisu wychodzą tak smaczne, iż naprawdę trudno będzie się powstrzymać, aby nie wziąć przynajmniej jednej dokładki.
Może cię zainteresować: Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni
Wypróbuj przepis na gołąbki wegetariańskie. Są idealne nie tylko na Wielki Piątek
Czy wiesz, iż gołąbki to jeden z najlepszych obiadów na Wielki Piątek? Oczywiście nie takie tradycyjne, tylko w wersji bezmięsnej np. z pieczarkami, bo te doskonale pasują do kapustą. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów z marketu.
Przepis na gołąbki wegetariański - składniki:
- kapusta włoska - 1 główka
- pieczarki - 300 g
- ryż - 250 g
- cebula - 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy - 2/3 łyżki
- koperek - 1 pęczek
- pieprz i sól
- masło klarowane
Czytaj również: Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Jak zrobić gołąbki wegetariańskie krok po kroku? To nic trudnego
Przygotowanie gołąbków wegetariańskich na obiad w Wielki Piątek wcale nie jest skomplikowane. Zacznij od wypłukania ryżu i ugotowania go zgodnie z instrukcją na pudełku. Zazwyczaj trzeba to robić kwadrans.
Kapustę natomiast najpierw sparz, a dopiero później porozdzielaj liście. Kolejnym ważnym krokiem jest pokrojenie grzybów (pieczarek albo innych wybranych w mniejsze kawałeczki), cebuli w kostkę i posiekanie koperku.
Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulkę, dorzuć pieczarki, a gdy woda z nich wyparuje, duś je jeszcze 5 minut. Następnie dopraw swój farsz przyprawami i koperkiem, zdejmij go z ognia i poczekaj, aż wystygnie.
Wymieszaj z ryżem i ułóż gotowy farsz na liściach kapusty tak, by powstały gołąbki. Przełóż gołąbki wegetariańskie do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj przez kilka minut. Dorzuć koncentrat pomidorowy, dopraw i duś pod przykryciem przez 15 minut. Smacznego!
Zobacz też:
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz
Żurek i barszcz biały to nie to samo. Wiesz, na czym polega różnica?