Obierasz bób a łupiny wyrzucasz? To błąd, przez który wiele tracisz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bób (unplash)


Bób to jedno z popularniejszych i najczęściej wybieranych warzyw strączkowych. Ma całą rzeszę fanów, która chętnie przygotowuje dania z jego udziałem. Jemy tylko miąższ, a łupiny wyrzucamy. Czy to, co robimy jest dobre? Okazuje się, iż nie. Skórki również możemy, a choćby powinniśmy, wykorzystać w kuchni. Zwłaszcza, iż wszechobecna drożyzna daje nam mocno po kieszeni.

Łupina zawiera mnóstwo witamin i prozdrowotnych pierwiastków. Znajdziemy w niej więcej witamin A, C, z grupy B, niż w samym miąższu. Skórka z młodych ziaren jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Tłuszcz wlej do miski, dodaj również przyprawy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. W miksturze zanurz łupinki. Taka kąpiel powinna trwać 30 minut. Wtedy bób nasiąknie niepowtarzalnym smakiem. Odsącz i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąskę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Bób (unplash)

Pasta z łupin

To danie przygotujesz z następujących składników:

  • skórek ugotowanego bobu,
  • pasty tahini,
  • soku z cytryny,
  • oliwy z oliwek,
  • soli i pieprzu,
  • ząbka czosnku.

Bób zmiksuj na gładką masę. Dodaj pastę sezamową, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dolej też odrobinę oliwy. Całość miksuj do momentu, w którym konsystencja będzie zadowalająca. Taka pasta stanowi idealny dodatek do chipsów, nachosów lub pieczywa.

Wegetariańskie kotlety

W smaku i konsystencji przypominają falafele, a zrobisz je z:

  • skórek z bobu,
  • gotowanej ciecierzycy,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • mąki ryżowej,
  • soku z cytryny,
  • kminu,
  • oliwy z oliwek,
  • soli, pieprzu i papryki ostrej.

Łupinki drobno posiekaj i zmiksuj z oliwą na jednolitą masę. Dodaj także pozostałe składniki, całość zblenduj. Konsystencja powinna przypominać taką, jaka jest w mięsie mielonym. Dodaj też mąkę ryżową, dzięki niej będziesz mógł ulepić idealne kuleczki. Kotleciki smaż na głębokim tłuszczu.

Idź do oryginalnego materiału