Jajka warto jeść regularnie nie tylko ze względów smakowych, ale i zdrowotnych. Są niskokaloryczne, bogate w pełnowartościowe białko, liczne witaminy (m.in. A, D, E K, B2, B9 czy B12) oraz minerały tj. potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen czy jod, a także luteina.
Pasują do wielu potraw, zarówno śniadaniowych, jak i obiadowych czy słodkich deserów, jednak wiele osób rezygnuje z ich częstego spożywania z uwagi na problemy z obieraniem jajek. Ta czynność jest dla niektórych mordęgą, ale istnieje prosty trik, który pozwala uporać się z nią w kilka sekund.
Może cię zainteresować: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon
Dlaczego jajka trudno się obierają? Nigdy więcej nie popełniaj tego błędu
Jajka trudno się obierają, zwłaszcza jeżeli są bardzo świeże, bo wtedy jego białko ma lekko kwaśne pH i silniej przylega do wewnętrznej błony skorupki. Podczas gotowania ścina się i jeszcze mocniej przylega do wewnętrznej błony skorupki, przez co próba jego wydobycia często kończy się poszarpaną powierzchnią jajka.
Najlepiej gotuj więc świeże jajka, (takie nieco starsze, które mają kilka dni, ale wciąż nadają się do spożycia, co możesz sprawdzić, wrzucając je do wody - dobre opadają na dno). Ich odczyn pH jest wyższy, bardziej zasadowy, dzięki czemu są także łatwiejsze do obierania.
Czytaj również: Tak ochłodzisz mieszkanie bez klimy i wiatraka. Wystarczy 1 produkt z apteki
Zrób to podczas gotowania, a skorupka jajka odejdzie gładko
Zawsze gotuj jajka wraz z 1 łyżeczką soli, która wzmocni strukturę białka, dzięki czemu skorupkę będzie się łatwiej obierało. To stary sprawdzony trik z kuchennej książki kucharskiej babci.
Innym sposobem, który również działa, jest dodanie do wody z gotującym się jajkiem odrobiny octu. Sprawi on także, iż nie popękają. Możesz również schłodzić jajko w zimnej wodzie po ugotowaniu go na twardo. Powinno postać w niej około 5 minut, aby skorupka sprawnie odkleiła od białka.
Zobacz też:
Jeansowe ubrania pierz tylko w ten sposób. Nie wyblakną przez długie lata
Zbierz w ogrodzie i zrób sok, póki trwa sezon. Do jesiennej herbaty będzie, jak znalazł
Dolej ten składnik do miski z wodą. choćby po deszczu na oknach nie będzie smug