Obiad z ziemniaków na piątek. Hit PRL-u, mało kto o nim pamięta

smakosze.pl 4 godzin temu
W czasach, gdy wybór w sklepach był ograniczony, a domowy budżet napięty, prażuchy ratowały piątkowe obiady w wielu polskich domach. Z kilku prostych składników powstawało sycące, pachnące danie, którego aromat unosił się po całej klatce schodowej. Dziś prażuchy wracają – z sentymentem, ale i z rozsądku. Bo prostota wciąż wygrywa z gotowcami.Do przygotowania wystarczą: ziemniaki, mąka ziemniaczana, cebula i masło.Danie gotowe w 15 minut – idealne na bezmięsny piątek.Podawane z cebulką, kefirem lub twarogiem – tanio, gwałtownie i smacznie.Można je odgrzać na patelni – zyskują chrupiącą skórkę i nowy smak.
Idź do oryginalnego materiału