Nowoczesne mielone z chrupiącą skórką. Zamiast smażenia, używa się innej metody obróbki cieplnej

g.pl 5 dni temu
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące przyprawami i pełne smaku - takie właśnie powinny być kotlety mielone z piekarnika. Nasza propozycja na domowy obiad to świetna alternatywa dla smażonych na oleju mielonych, które wszyscy dobrze znamy. Pieczenie nie tylko jest zdrowsze, ale też dużo wygodniejsze. Wystarczy włożyć kotleciki do piekarnika i zapomnieć o nich na pół godziny. Brzmi dobrze? Koniecznie sprawdź, jak je zrobić.
Pieczone kotlety mielone to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. W przeciwieństwie do smażonych kotletów nie są tłuste, a podczas pieczenia tłuszcz nie pryska po naszej kuchni, a w mieszkaniu nie unosi się charakterystyczny zapach. Co więcej, pieczenie pozwala uzyskać soczyste kotlety mielone z piekarnika, które nie wysychają i zachowują świetny aromat. Pieczone kotlety mielone to także dobre rozwiązanie dla osób dbających o dietę, dla dzieci oraz dla tych, którzy po prostu nie lubią smażenia.


REKLAMA


Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje


Składniki na kotleciki mielone pieczone w piekarniku
Aby przygotować klasyczne kotlety mielone pieczone w piekarniku, będziesz potrzebować takich składników jak:


Mięso mielone – 500 gramów
Jajko – 1 sztuka
Bułka kajzerka – 1 sztuka lub 2 łyżki bułki tartej
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Sól
Pieprz
Majeranek
Mleko – 1-2 łyżki


Jak gwałtownie zrobić kotlety mielone z piekarnika?
Przygotowanie dania rozpoczynamy od namoczenia bułki w wodzie lub mleku. Następnie bułkę dokładnie odciskamy. Cebulę drobno kroimy. W dużej misce łączymy ze sobą mięso, bułkę, jajko, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki dobrze się połączą. jeżeli masa jest za gęsta, możemy dodać do niej 1-2 łyżki mleka.
Z przygotowanej masy formujemy średnie kotleciki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki możemy posmarować niewielką ilością oleju (najlepiej użyć do tego celu pędzelka). Następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Kotleciki mielone powinny być delikatnie zarumienione.
Kotlety mielone pieczone w piekarniku – te triki zapewnią ci sukces
Chcesz, żeby kotleciki mielone pieczone w piekarniku były naprawdę pyszne i soczyste? Oto kilka sprawdzonych porad, które zapewnią ci sukces:


Użyj mięsa z lekkim dodatkiem tłuszczu – np. z łopatki lub karkówki. Zbyt chude mięso (np. z indyka) może być za suche.
Możesz dodać do masy odrobinę musztardy – podkręci smak.
Dla chrupiącej skórki posmaruj wierzch kotletów olejem lub roztrzepanym jajkiem tuż przed pieczeniem.


Z czym podawać kotlety mielone pieczone w piekarniku?
To danie idealnie komponuje się z klasycznym purée ziemniaczanym i buraczkami. Świetnie pasuje do nich też kasza gryczana, ryż lub surówka coleslaw. Na lekki obiad spróbuj wersji z surówką z marchewki i jabłka. Kotlety możesz śmiało zabrać również zabrać do pracy – smakują dobrze na zarówno na ciepło, jak i na zimno! Smacznego!
Zobacz też: Filet z kurczaka inaczej niż zawsze. Dodaję popularny sos, jeszcze jeden składnik i viola
Idź do oryginalnego materiału