Nowa edycja „Gitarą, nożem i widelcem” zachwyciła

powiat.poznan.pl 12 godzin temu

W mikołajkowy wieczór Dwór Skrzynki ponownie zamienił się w wyjątkową przestrzeń, w której muzyka spotkała się z kulinarną sztuką. Pomysłodawcy projektu – Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Łukasz Kuropaczewski, światowej klasy gitarzysta i pasjonat kuchni – po raz kolejny zaprosili gości na wieczór pełen artystycznych emocji i smaków. Tym razem przewodnim motywem wydarzenia była Hiszpania, kraj, który idealnie współbrzmiał z ideą połączenia muzyki i kuchni.

Artysta swoje muzyczne i kulinarne doświadczenia z wojaży ponownie zaprezentował w powiecie poznańskim, którego jest mieszkańcem. Na scenie wystąpili Łukasz Kuropaczewski (gitara) oraz Bartłomiej Nizioł (skrzypce) – artyści o międzynarodowej renomie, których wspólna energia i interpretacja hiszpańskich dzieł zachwyciła publiczność. Program koncertu obejmował utwory m.in. Joaquína Rodrigo, Enrique Granadosa, Federica Obradorsa, Niccolò Paganiniego, Manuela de Falli oraz anonimową kompozycję „Romance d’Amore”.

Artyści stworzyli niezwykły duet – gitarowe barwy Kuropaczewskiego i skrzypcowa ekspresja Nizioła dopełniały się, tworząc pełen emocji muzyczny spektakl. Zwłaszcza, iż artyści przywieźli ze sobą do Dworu Skrzynki kawał historii: nie tylko dotyczy to autorów utworów, ale też XVIII-wieczne skrzypce, które dodały smaku kulinarnej uczcie. Po muzycznej uczcie nadszedł czas na kulinarną. W tej części w roli głównej także wystąpił… Łukasz Kuropaczewski, który obok wirtuozerskiej gry na gitarze zaprezentował również swój talent kulinarny.

Wraz z Kajetanem Świokłą, szefem kuchni Restauracji Dworu Skrzynki, przygotował kolację wg własnego, autorskiego menu. W jej serwowaniu wpierał ich Szymonem Paschke, zastępcą szefa kuchni. Gości zachwyciła feeria smaków – zarówno klasyków kuchni hiszpańskiej, jak i interpretacji inspirowanych podróżami artysty. Prawdziwe „Made in Spain” oliwki, wędliny, sery, oliwa, przetwory, alkohole, a choćby chipsy pozwoliły gościom poznać prawdziwy, piknikowy smak tego południowego, europejskiego kraju.

Wieczór był pełen nie tylko muzyki i smaków, ale też opowieści. Łukasz Kuropaczewski – znany z poczucia humoru i lekkiego pióra – dzielił się historiami z podróży po Hiszpanii, anegdotami z koncertów i refleksjami o kulturze, która wciąż go inspiruje. W Dworze Skrzynki panowała atmosfera prawdziwej, domowej fiesty: radosnej, aromatycznej i emocjonalnej. Publiczność nagrodziła artystów długimi brawami, doceniając zarówno kunszt muzyczny, jak i kulinarny. Hiszpańskie rytmy, intensywne smaki i opowieści płynące prosto z serca stworzyły wieczór, który na długo pozostanie w pamięci uczestników.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału