![]() |
| Podkarpackie makowce |
1. Czarny makowiec (Niebieszczany)
Makowiec z dużą ilością kakao przełożony
powidłem śliwkowym
https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/czarny-makowiec-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Czarny makowiec |
2. Drożdżówka z makiem i orzechami (Krzemienica)
Tradycyjne regionalne ciasto, gdzie płaty surowego ciast drożdżowego przekłada się powidłem, masą makową oraz masą orzechową i całość po wyrośnięciu piecze się na złoty kolor
![]() |
| Drożdżówka z makiem i orzechami |
3. Makowiec z masą kawową (Cmolas)
Makowiec pieczony z dużą ilością jajek, za
to bez mąki, przełożony masą z masła i kawy rozpuszczalnej
https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/05/makowiec-z-masa-kawowa-kuchnia.html
![]() |
| Makowiec z masą kawową |
4. Makowiec z kaszą manną (Chałupki)
Placek na bazie maku i kaszy manny ugotowanej na mleku, na spodzie z kruchego ciasta i z takim ciastem na wierzchu
https://trzecitalerz.blogspot.com/2019/11/makowiec-z-kasza-manna-kuchnia.html
![]() |
| Makowiec z kaszą manną |
5. Makowiec z Drohobyczki (Drohobyczka)
Klasyczny drożdżowy zawijaniec z dużą
ilością masy makowej wzbogaconej powidłem śliwkowym
https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/11/makowiec-z-dobrzechowa-kuchnia.html
![]() |
| Makowiec z Drohobyczki |
6. Makowiec śnieżny (Ujazd)
Warstwowe ciasto złożone z biszkopta, masy
makowej, masy śmietanowej i masy orzechowej
https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/01/makowiec-sniezny-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Makowiec śnieżny |
7. Makowiec drożdżowy na noc (Mokrzec)
Warstwowe ciasto drożdżowe, gdzie surowe
płaty ciasta przekłada się masą makową i odstawia na noc do wyrośnięcia, a na
koniec piecze się je w całości (w odróżnieniu od ciast przekładanych po
upieczeniu osobnych placków)
https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/12/makowiec-drozdzowy-na-noc-kuchnia.html
![]() |
| Makowiec drożdżowy na noc |
8. Makownik (Nowosiółki Dydyńskie)
Klasyczny zawijaniec z ciasta drożdżowego
ze smażoną masą makową
https://trzecitalerz.blogspot.com/2024/12/makownik-kuchnia-podkarpacka.html

Makownik
9. Placek orzechowo-makowy (Kosina)
Puszysty i lekki placek makowo-orzechowy w cieście półfrancuskim
https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/placek-orzechowo-makowy-kuchnia.html
![]() |
| Placek orzechowo-makowy |
10. Placek Marcepanek (Krasiczyn)
Warstwowe bogate ciasto kruche z masą
makową i maślano-kakaową oraz powidłami
https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/11/placek-marcepanek-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Placek Marcepanek |
11. Makowiec na kruchym spodzie (Kolbuszowa)
Klasyczny makowiec na kruchym spodzie z lukrowanym wierzchem
https://trzecitalerz.blogspot.com/2015/12/makowiec-na-kruchym-spodzie.html
![]() |
| Makowiec na kruchym spodzie |
12. Placek Rzeszowiak (Rzeszów)
Ciasto na kruchym spodzie składające z
trzech mas: makowej, serowej i orzechowej
https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/10/placek-rzeszowiak-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Placek Rzeszowiak |
13. Sernik z makiem i jabłkami (Olszynka)
Warstwowe ciasto, gdzie między blatami z
kruchego ciasta znajduje się warstwa makowa, serowa i jabłkowa
![]() |
| Sernik z makiem i jabłkami |
























