No i to jest dobre ciasto dyniowe! Upiecz je bliskim, a gwałtownie zniknie z talerza

g.pl 3 tygodni temu
Jednym z najpyszniejszych deserów jesieni jest ciasto dyniowe. Jest wilgotne, pachnące cynamonem, mięciutkie i proste do zrobienia. jeżeli szukasz czegoś pysznego, co możesz zaserwować do kawy lub herbaty, to ciasto dyniowe będzie strzałem w dziesiątkę!
Dynia to nie tylko składnik, który świetnie sprawdzi się do zupy. Jej delikatny smak i naturalna słodycz sprawiają, iż zyskuje coraz większą popularność i chętnie dodawana jest np. w postaci syropów do kawy czy właśnie jako jeden ze składników ciasta. Dodatkowo dynia jest bardzo zdrowa - zawiera błonnik, witaminę A i antyoksydanty. A przepis na ciasto dyniowe jest tak prosty, iż poradzi sobie z nim choćby laik.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Ciasto dyniowe - przepis, który przygotujesz w mgnieniu oka
Poniżej przygotowaliśmy dla was przepis na ciasto dyniowe, który zawsze się udaje. Do przygotowania ciasta dyniowego będziemy potrzebować:


1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki purée z dyni (najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido lub piżmowa)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli


Najpierw przygotowujemy piekarnik: nagrzewamy w trybie góra-dół do temperatury 180°C. Następnie w dużej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy purée z dyni oraz olej i dokładnie mieszamy mokre składniki.


Teraz czas na połączenie zawartości obu misek i dokładne wymieszanie mokrych oraz suchych składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. My do przygotowania ciasta wykorzystaliśmy okrągłą formę o średnicy 22 cm. Ciasto pieczemy przez około 50 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest suche w środku. I gotowe, smacznego!
Ciasto dyniowe z olejem - dlaczego to dobre połączenie?
Jak pewnie zauważyliście, w naszym przepisie nie użyliśmy masła, ale olej. To nie tylko wygodniejsze rozwiązanie, ale też sprawia, iż ciasto jest bardziej miękkie i dłużej pozostaje świeże. Ciasto dyniowe z olejem ma przyjemną strukturę, która nie wysycha choćby po kilku dniach przechowywania.


Chcesz czegoś ekstra? Przygotuj ciasto dyniowe z kremem!
jeżeli chcesz nieco szaleństwa i więcej słodyczy to świetnie sprawdzi się ciasto dyniowe z kremem! Do przygotowania kremu użyj:


250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropli ekstraktu waniliowego


Wszystkie składniki ubijamy na puszystą masę. Krem możemy nałożyć na wierzch ciasta dyniowego. Możemy także przekroić ciasto wzdłuż na dwie części i krem nałożyć na spodnią warstwę, a następnie przykryć go górną warstwą ciasta.
Puszyste ciasto dyniowe - cały sekret tkwi w purée
Do przygotowania ciasta dyniowego możesz użyć gotowego purée. My jednak uważamy, iż najlepsze będzie takie, które przygotujesz samodzielnie w domu, co wcale nie jest trudne. Sami zobaczcie!


Dynię kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Tak przygotowane warzywo pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu dynię blendujemy na gładkie purée i gotowe.
Jesteście gotowi wypróbować nasz przepis? Ciasto dyniowe, które dzięki niemu przygotujecie, zachwyci podniebienie i często będzie gościć w waszych kuchniach.
Idź do oryginalnego materiału