Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale cierpliwość jest w tym przypadku bardzo wskazana. Ozór należy moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Mięso gotujemy z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw, które podkręcają smak dania. W wyniku długiego gotowania ozorki miękną i uzyskują odpowiednią konsystencję.
REKLAMA
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Ozorek wołowy w sosie chrzanowym. Przygotuj potrzebne składniki
jeżeli chcesz podać na obiad ozorek wołowy w sosie chrzanowym, to - jak zawsze - zacznij od przygotowania potrzebnych składników. Lista może się wydawać trochę długa, ale większość produktów zwykle mamy w domach. jeżeli chodzi o ozór, to można go nabyć m.in. w sklepach mięsnych, hurtowniach, a często także na targowiskach.
Składniki:
ozór wołowy o wadze ok. 1,5 kg
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
przyprawy: 3/4 łyżki soli, 5 ziaren pieprzu czarnego, 1 duży listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
Na sos chrzanowy:
5 łyżek chrzanu
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła klarowanego
1/2 szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki wywaru z ozora
przyprawy: sól, pieprz do smaku
cukier (opcjonalnie)
Przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Jak przygotować danie?
jeżeli cenisz sobie tradycyjne dania, to musisz wypróbować ten przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Postępuj zgodnie z poniższą recepturą:
Ozór wołowy myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na noc do lodówki
Następnego dnia wylewamy wodę, oczyszczamy ozór i ponownie umieszczamy w garnku
Zalewamy wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia
Gotujemy przez chwilę, co jakiś czas zbierając szumowiny gromadzące się na powierzchni
Dodajemy obrane warzywa (cebulę można opalić wcześniej na patelni) oraz przyprawy
Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. dwóch godzin)
Ozorki w sosie chrzanowym. Jak zrobić sos?
Czas gotowania mięsa wykorzystujemy na przygotowanie sosu. Twoje ozorki w sosie chrzanowym będą smakowały świetnie, jeżeli będziesz postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Gdy się roztopi, dodajemy mąkę, a następnie wlewamy 3/4 szklanki wywaru z gotowania ozora
Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki
Dodajemy chrzan, musztardę i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru
Gdy ozór będzie ugotowany, wyjmujemy go z wywaru i kroimy w plastry. Układamy na talerzach wraz z sosem chrzanowym i dodatkami. Świetnie pasuje purée ziemniaczane i sałatka z ogórków kiszonych.
Zobacz też: Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?