Pomidory pod względem botanicznym są owocem, jednak w kuchni najczęściej są traktowane jako warzywo, stąd też większość osób nazywa je warzywem. To jeden z najzdrowszych produktów, które możemy dostarczyć organizmowi, zawiera mnóstwo witamin i minerałów wspierających pracę rozmaitych układów.
Pomidory zawierają najwięcej likopenu — to silny przeciwutleniacz, który pozytywnie wpływa na zdrowie oczu oraz serca. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i chroni przed wolnymi rodnikami. Niemniej przechowując pomidory w nieodpowiednim miejscu, możemy znacząco zmniejszać zawartość likopenu w warzywie.
Gdzie nie powinno przechowywać się pomidorów?
Pomidory cieszą się największą popularnością latem, jednak jesienią i zimą również mają swoich zwolenników. Do wyboru mamy wiele odmian, dzięki czemu można dostosować smak warzywa do potraw i własnego gustu. Na ich popularność wpływa również fakt, iż są dość łatwe w uprawie w naszych warunkach. Pomidory można przetworzyć np. na keczup czy sos do pizzy. Świetnie sprawdzą się do marynowania. Jendak kiedy przychodzi do przechowywania świeżych warzyw, mnóstwo z nas popełnia błąd.
Pomidory wiele osób trzyma w lodówce, ale nie jest to wskazane. Niskie temperatury niekorzystanie wpływają na likopen, który jest największą zaletą tych warzyw — w takich warunkach tracą ten związek, a co za tym idzie mnóstwo składników wspierających zdrowie organizmu. Ponadto przechowywanie ich w lodówce zatrzymuje dojrzewanie i zmienia strukturę miąższu.
Ponadto pomidorów nie powinno przechowywać się w ciepłym, nasłonecznionym miejscu np. w misce z owocami. Trzymane w ten sposób stracą smak i zdecydowanie szybciej się popsują, szczególnie źle reagują na towarzystwo bananów, jabłek i gruszek.
Sprawdź także: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze
W taki sposób przechowuj pomidory — zachowają witaminy i smak
Najlepszą opcją jest przechowywanie pomidorów w chłodnym, zacienionym miejscu m.in. spiżarce — dobrze, aby temperatura utrzymywała się na poziomie ok. 18 st. C (pokojowej lub nieco niższej), ważne, aby nie było to mniej niż 10 st. C jak w przypadku lodówki. Pomidory (szczególnie malinowe) są bardzo delikatne, więc warto usunąć z nich szypułki, aby nie wbijały się w inne warzywa. Najlepiej układać się w jednym rzędzie (nie kłaść kilku na sobie).
Zobacz też:
Ten grzyb pozostało lepszy od maślaka. Teraz możesz go znaleźć w lasach
Zapomnij o pleśni w mieszkaniu. Tak gwałtownie pozbędziesz się wilgoci
Imbir przechowuj tylko w ten sposób. Nie zepsuje się przez wiele tygodni


![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)





![To dlatego makowiec pęka i wysycha. Oto, jak temu zapobiec [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2020/11/Makowiec.jpg)







