Obiad z kurczaka to klasyk, który rządzi w mojej kuchni. Pojawia się na stole częściej niż jakiekolwiek inne mięsne danie, bo kurczak to taki kulinarny kameleon — delikatny w smaku, elastyczny w połączeniach, zawsze gotowy współpracować z tym, co akurat znajdzie się w lodówce.
Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i połączyć smażonego kurczaka z serem halloumi, chrupiącymi brokułami i aromatycznym selerem korzeniowym. Wyszło coś między lekką kolacją a konkretnym obiadem. Bez zbędnego wysiłku, za to smacznie i nietypowo.
Szybki obiad z kurczaka – kilka pomysłów na ekspresowe dania z kurczakiem w roli głównej
Niektórzy kręcą nosem na obiad z kurczaka, a choćby twierdzą, iż go nie lubią. Ja mam zupełnie odwrotnie! Dla mnie kurczak to idealne mięso na każdą okazję. Jest uniwersalny, delikatny w smaku i świetnie pasuje z innymi składnikami.
Lubię łączyć go z innymi rodzajami mięsa, na przykład z boczkiem. Ten słony, dymny dodatek potrafi pięknie podbić smak kurczaka i dodać potrawie charakteru. Kurczak świetnie odnajduje się też w sosach, sałatkach, curry… no i w towarzystwie warzyw. Pasuje niemal do wszystkiego, dlatego tak często pojawia się w mojej kuchni.
Obiad z kurczaka z patelni – szybko, lekko i pysznie
Ja naprawdę nie mam powodów, żeby nie lubić kurczaka – ciągle testuję nowe kombinacje i smaki. Jedna z nich to właśnie ten smażony kurczak z halloumi i warzywami. To danie to niskowęglowodanowy obiad, ale smakuje jak klasyczny, domowy obiad z kurczakiem w roli głównej.
W tym przepisie zaczęłam od zamarynowania kurczaka, a potem gwałtownie usmażyłam go na patelni. Filet z piersi robi się błyskawicznie – podobnie jak grzanki z halloumi, które tylko lekko rumienię, aż zrobią się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Brokuły blanszuję dosłownie chwilkę w lekko osolonej wodzie – dzięki temu zostają pięknie zielone i przyjemnie chrupiące.
A zamiast klasycznych ziemniaków – puree z selera. To chyba jedna z najszybszych i najprostszych przystawek do obiadu. Wystarczy ugotować pokrojony seler i zmiksować go z masłem albo oliwą. Uwielbiam to puree nie tylko za niski ładunek węglowodanowy, ale też za jego smak, wartości odżywcze, dostępność przez cały rok i naprawdę przyzwoitą cenę.

Pieczony kurczak z puree z selera
DrukujSkładniki:
600 g fileta z piersi kurczaka
300 g selera korzeniowego
3 łyżki masła
600 g brokułu
120 g halloumi
garść liści kolendry lub natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego japońskiego
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
- Seler pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać 1 łyżkę masła i zmiksować na purée.
- Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem kajeńskim, imbirem, kurkumą, papryką oraz soją. Odstawić na godzinę, po czym usmażyć na maśle. Owinąć w aluminiową folię. Na tej samej patelni usmażyć halloumi pokrojone w małą kostkę. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 4 minuty w lekko osolonej wodzie.
- Rozprowadzić porcję purée na talerzu. Pokroić kurczaka ma kawałki i ułożyć na purée. Otoczyć brokułami i posypać grzankami z halloumi. Na koniec posypać natką kolendry lub pietruszki. Smacznego!