Nowalijki mogą cieszyć swoim smakiem choćby i po sezonie. Z łatwością można je zamknąć w słoiku z pomocą kiszenia czy też marynowania. W końcu wiele warzyw świetnie nadaje się do przyrządzania przetworów, a prym wiodą ogórki, papryka czy też buraki. Tym razem warto postawić na coś zupełnie innego, o wyrazistym i pikantnym smaku. Taka jest właśnie marynowana rzodkiew.
Marynowana rzodkiewka — dlaczego warto ją przyrządzić?
Rzodkiewka to jedno z najbardziej lubianych warzyw, które cenione jest za wyrazistość smaku i pikantność. Chętnie dodawana jest w postaci surowej do kanapek, sałatek czy twarożku. Co ciekawe, można ją wykorzystywać również w zupełnie innej postaci, a mianowicie marynowanej.
To prosty sposób na przedłużenie świeżości rzodkiewki, a przy tym nadanie jej zupełnie nowego smaku. Sprawdzi się jako przekąska i dodatek do obiadu, który smakiem zaintryguje każdego. Domownicy przepadną na jej punkcie, a goście poproszą o przepis.
W tegorocznym sezonie letnim warto więc pokusić się o przygotowanie marynowanej rzodkiewki, która jest niczym innym, jak warzywem zalanym zalewą octową z przyprawami. Przetwory z rzodkiewki wychodzą smaczne i chrupkie, ze względu na zwartą strukturę tego warzywa. W takim wydaniu sprawdzi się więc do wielu dań, które zostaną wzbogacone o tę nową nutę smakową.
Może cię zainteresować: Babcia gotuje fasolkę szparagową tylko w ten sposób. Świetnie chrupie i ma piękny kolor
Jak przygotować marynowaną rzodkiew? Przepis na przetwory pełne charakteru
Marynowana rzodkiewka to doskonała równowaga pomiędzy kwaśnym, pikantnym i lekko słodkim smakiem, która sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu dań. Ponadto to wygodny sposób do przechowywania rzodkiewki zachwycający swoim smakiem. Do przyrządzenia przetworów z rzodkiewki będziesz potrzebować następujących składników:
- 3 pęczki świeżych rzodkiewek
- Czosnek
- 0,5 l octu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego umycia rzodkiewki i pokrojenia jej w plastry lub ćwiartki. Następnie do wyparzonych słoików wrzuć na dno po dwa obrane ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego i liść laurowy. Ułóż ciasno pokrojoną rzodkiewkę, zostawiając wolny centymetr od brzegu.
Przejdź do przygotowania zalewy, w ramach której zmieszaj ocet z litrem wody. Dodaj sól i cukier, a następnie całość zagotuj. Taką mieszanką zalej rzodkiewkę w słoikach, po czym zakręć je wyparzonymi nakrętkami. Przetwory pasteryzuj w kąpieli w garnku wyłożonym ręcznikiem (lub w piekarniku w temp. 130 st. C).
Kiedy przetwory nieco wystygną, odłóż je do spiżarni po dokładnym upewnieniu się, iż wszystkie wieczka słoików są wklęsłe. Sięgaj po marynowaną rzodkiewkę, kiedy tylko najdzie cię ochota, dodając ją do kanapek, sałatek i innych dań.
Spróbuj też: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Zobacz też:
Wszyscy wyrzucają je do kosza, a to bomba witaminowa. Tak możesz je wykorzystać
Taki chłodnik robiła moja babcia. Cały garnek znikał z kilka minut
To cichy bohater letnich przetworów. Włóż do słoika i ciesz się chrupiącymi ogórkami