Niemodlin: najlepsi kucharze i ich popisowe potrawy z karpiem. 'Najważniejszy smak' [ZDJĘCIA]

radio.opole.pl 5 dni temu
Zdjęcie: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Czas na rybę! 2024 [fot. Jędrzej Łuczak]


6 drużyn rywalizowało w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym 'Czas na rybę!' w namiocie na błoniach Zamku Książęcego w Niemodlinie. To część trwającego 12. Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego.

Można kupić świeżego karpia oraz inne potrawy z ryb, do tego warsztaty kulinarne, degustacje, pokazy i atrakcje dla dzieci.- W tym roku mamy wyjątkowo liczne i wybitne jury, bo przyjechali między innymi przedstawiciele wszystkich ogólnopolskich stowarzyszeń kucharskich. Jest Marcin Przybysz, jeden z najbardziej znanych i uznanych szefów kuchni w Polsce, ale mamy też Roberta Sowę, który przyjechał do nas z Warszawy. Jest także Wojtek Harapkiewicz czy Giancarlo Russo, także duże nazwiska z wielkiego świata kulinarnego - mówi Aleksandra Czerkawska, wiceprezes Grupy Rybackiej 'Opolszczyzna'.Wojciech Harapkiewicz, jeden z jurorów konkursu kulinarnego, zaznacza, iż najważniejszy i najbardziej punktowany jest smak.- Dookoła tego smaku są takie kwestie jak gospodarka towarem, czyli odpowiednie wykorzystanie, zwrócenie uwagi, by na koniec było jak najmniej odpadów lub żeby były użyte. Ości czy głowy można na przykład wykorzystać…
Idź do oryginalnego materiału