Niedojrzałe awokado? Sprawdź, co zrobić, aby gwałtownie zmiękło

dompelenpomyslow.pl 1 tydzień temu

Z pewnością każdy spotkał się z sytuacją, gdy chciał wykorzystać kupione awokado i okazało się, iż jest ono przez cały czas twarde i niedojrzałe. Odczekanie kilku kolejnych dni spowoduje, iż owoc dojrzeje w swoim tempie, ale zrujnuje również nasze kuchenne plany. Są jednak sposoby, które sprawiają, iż awokado jest gotowe do spożycia szybciej. Sprawdź, co należy w tym celu zrobić!

Czym jest awokado?

Awokado to owoc, a adekwatnie jagoda jednonasienna, pochodząca z lasów tropikalnych. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością, co wynika z jego adekwatności zdrowotnych oraz wszechstronnego zastosowania. Awokado jest źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i białka, a także licznych witamin i minerałów, dlatego może ono stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety. W 100 g tego owocu znajduje się około 160 kcal, więc warto zastępować nim inne źródła tłuszczów w posiłku, np. masło. Idealnie dojrzałe awokado powinno powracać do swojego kształtu po delikatnym uciśnięciu skórki, a jego wnętrze powinno mieć miękką i kremową konsystencję.

Co zrobić, żeby awokado dojrzało szybciej?

Istnieje kilka sposobów, dzięki którym awokado będzie gotowe do spożycia w krótszym czasie. Jednym z nich jest przechowywanie go w pobliżu jabłek i bananów, ponieważ wydzielają one gazy przyspieszające dojrzewanie awokado. Dla wzmocnienia tego efektu, owoce można umieścić w jednej papierowej torebce i pozostawić tak, aż do zmięknięcia. Kolejnym sposobem jest obwinięcie awokado folią aluminiową i umieszczenie w rozgrzanym do około 90-100 stopni Celsjusza piekarniku i pozostawienie go tam na kilka minut, dzięki temu już po chwili awokado będzie miękkie i dojrzałe.

Co zrobić, aby awokado nie przejrzało?

Jeśli jednak chcemy, aby już dojrzałe awokado było zdatne do spożycia przez dłuższy okres, najlepszym sposobem będzie umieszczenie go w lodówce lub innym chłodnym i ciemnym miejscu. Niska temperatura spowalnia dojrzewanie awokado lub całkowicie je zatrzymuje, dzięki czemu dojrzały owoc, który nie zostanie wykorzystany we właściwym momencie, nie ulegnie zepsuciu, a jego smakiem będzie można cieszyć się na dłużej.

Idź do oryginalnego materiału