Rodzynki to nieodłączny element wypieków świątecznych, ale jak się okazuje, co dobre niekonieczne jest bezpieczne dla naszego zdrowia.
Fundacja Pro-Test zleciła przebadanie rodzynek trzech popularnych marek. Ekspertyze wykonał Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.
Fundacja ostrzega konsumentów:
– Przed Wielkanocą Polacy chętnie kupują rodzynki do świątecznych wypieków. Rodzynki to również przekąska polecana jako zdrowsza alternatywa dla słodyczy zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jednak okazuje się, iż przetestowanych rodzynków zdecydowanie nie można nikomu polecić – podkreśla fundacja.
Przebadano rodzynki marki Alesto Jumbo (Lidl), Bakello (Biedronka) oraz Bakalland.
– Wyniki zatrważają. Pestycydy w dużych ilościach wykryto w każdej z badanych próbek! W rodzynkach sułtańskich Bakalland laboratorium wykryło pozostałości aż 16 pestycydów, z których jeden – związek o nazwie chloropiryfos – przekraczał dopuszczalną normę. Zatem te rodzynki w ogóle nie powinny znajdować się w sprzedaży. O wykrytym przekroczeniu normy fundacja poinformowała Sanepid. Jeszcze większą liczbę różnych pestycydów zawierały rodzynki Bakello z Biedronki. Badacze wykryli w nich koktajl aż 27 szkodliwych substancji. Z kolei rodzynki marki Alesto z Lidla zawierały 10 różnych szkodliwych substancji – podkreśla Pro-Test.
W badaniu zaznaczono, iż nie chodzi o pestycydy , których ilość nie przekracza norm. Jednakże substancje, które osobno mieszczą się w normach, gdy oddziałują razem tworzą miks negatywnie wpływający na nasz organizm, tzw. “efekt koktajlu”.
Ponadto we wszystkich rodzynkach laboratorium wykryło pestycydy, których stosowanie jest zakazane w Unii Europejskiej. Pomimo tego są sprowadzane z krajów, gdzie są dozwolone i zgodnie z prawem mogą być oferowane konsumentom w Polsce.
Źródło-epoznań.pl