Żurek, ciasta, jajka, wędliny — niemalże każdemu coś zostało po Wielkanocy. Większość z tych potraw mogła się już przejeść, jednak resztek nie warto wyrzucać. Można je śmiało wykorzystać do innych dań, a część najzwyczajniej zamrozić.
Jakie potrawy wielkanocne zamrozić?
Przede wszystkim są to wszelkie ciasteczka, sernik i babki. Te słodkości można bez problemu mrozić. Wystarczy je szczelnie zapakować i włożyć do zamrażalki. Można je mrozić w całości lub kawałkach. Ciasta najlepiej przechowywać do maksymalnie 6 miesięcy. Żurek, mimo iż uwielbiany przez wielu również mógł się przejeść, jednak jego też można zamrozić. Co ważne mrozimy sam płyn bez dodatków np. jajka. Tego typu produkt można przechowywać w zamrażalce przez 1-2 miesiące.
Sprawdź także: Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, iż goście wciąż proszą o dokładki
Takie potrawy możesz przygotować z resztek
Większości pewnie zostały jajka, z których można przygotować m.in. pastę jajeczną, potrzebować będziesz:
- 6 ugotowanych jajek
- ogórka kiszonego,
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżki śmietany 12 proc.
- płaską łyżeczkę musztardy
- 70 g startego sera
- sól i pieprz do smaku
Jajka zmiel i połącz wszystkie składniki razem, w ten sposób uzyskasz smaczną pastę jajeczną do kanapek. Możesz je również przeciąć na ćwiartki i wykorzystać w takiej formie do kanapek. Pieczone mięso również najlepiej wykorzystać na kanapki lub dodawać do gulaszu.
Przeczytaj również: Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył
Z kolei z białej kiełbasy możesz przygotować zapiekankę. Będziesz potrzebować:
- 1 kg ziemniaków
- pół kg białej kiełbasy
- 2 większe cebule
- 4 ząbki czosnku (możesz również użyć mielonej przyprawy ok. 2 płaskich łyżeczek).
- 30 dag żółtego sera
- 200 ml śmietany 18 proc.
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- sól, pieprz, gałkę muszkatołową
Obrane ziemniaki ugotuj, przestudź i pokrój na plasterki. Na maśle zeszklij pokrojoną cebulę. Kiełbasę również pokrój. Sos przygotuj ze śmietany, żółtek i startego serca. Dopraw rozgniecionym czosnkiem łyżeczką gałki, soli, dodaj pół łyżeczki pieprzu. Przygotuj naczynie żaroodporne i nasmaruj je masłem. Następnie układaj w kolejności: ziemniaki, cebula, kiełbasa. Polej sosem i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
Zobacz też:
Znudziły ci się naleśniki na słodko? Tę wersję pokocha cała rodzina
Masz dość świątecznego stania przy garach? Ten obiad zrobisz dosłownie w kilka minut
Naleśniki znowu się nie udały? Pewnie popełniasz ten powszechny błąd