Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas gdzie na wielu Wielkopolskich stołach znajdą się rozmaite tradycyjne potrawy. Jednak nie wszytko zostanie zjedzone, a cześć z nich trafi do kosza. Warto wtedy skorzystać z propozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego do racjonalnego kupowania, a w przypadku posiadania nadwyżki żywności korzystania i dzielenia się nią w jednej z 38 Wielkopolskich Jadłodzielni.
Święta Bożego Narodzenia w Polskiej kulturze nierozerwalnie łączone są z przygotowaniami wielu tradycyjnych dań i produktów spożywczych. Niestety co roku w wielu domach nadwyżki świątecznej żywności ulegają zmarnowaniu i wyrzuceniu. Aby ograniczyć problem Samorząd Województwa Wielkopolskiego konsekwentnie realizuje „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, w ramach którego prowadzonych jest szereg programów oraz inicjatyw ograniczających i zwiększających świadomość społeczeństwa na temat marnowania żywności.
Okres Bożonarodzeniowy to czas, gdzie w wielu domach powstają ogromne ilości potraw, ciast i produktów spożywczych. Zwróćmy uwagę podczas przygotowań przedświątecznych na to co trafia do naszych sklepowych koszyków oraz na stoły by w kupować ją w sposób zrównoważany i przemyślany, a w przypadku nadwyżek podzielić się z innymi. Ratunkiem dla ograniczenia przed zmarnowaniem żywności są Jadłodzielnie, które z powodzeniem funkcjonują w 38 lokalizacjach na terenie Wielkopolski. Zachęcam do korzystania z tych miejsc, zwłaszcza, iż w po świętach w wielu domach będziemy mieć dużo żywności, którą możemy uratować przed zmarnowaniem dzieląc się. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Idea dzielenia się żywnością pełni istotną rolę w lokalnych społecznościach i wspólnotach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Warto nie być obojętnym na trudny los innych osób. „Wielkopolskie Jadłodzielnie” to miejsca, w których mieszkańcy w sposób dobrowolny, anonimowy i bezinteresowny mogą wymieniać się z innymi wytworzoną żywnością i produktami nadającymi się do spożycia. Każdy punkt wymiany wyposażony jest w witrynę lub ladę na produkty wymagające ciągu chłodniczego, regał na warzywa, owoce czy opakowane produkty sypkie, jak kasza, makaron czy mąka. Zasady korzystania z jadłodzielni są proste i wyraźnie opisane na plakatach. Informują one, jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno tam wkładać. Od początku realizacji programu Samorząd Województwa Wielkopolskiego przeznaczył ponad 800 tys. złotych na dofinansowanie utworzenia punktów dzielenia się żywnością.
Bartosz Zalas











